Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Οργιάζουν οι φήμες πως τελικά θα διεκδικήσει την επανεκλογή του

Τζο Μπάιντεν: Οργιάζουν οι φήμες πως τελικά θα διεκδικήσει την επανεκλογή του

Παρά το εμπόδιο της ηλικίας του φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν το σκέφτεται, με την κάλπη του Νοεμβρίου να είναι ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα διεκδικήσει τελικά και δεύτερη θητεία, το 2024, ο Τζο Μπάιντεν; Το ερώτημα έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον, με το πολιτικό σκηνικό να βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που σηματοδοτούν και την έναρξη της αντίστροφης πορείας για την επόμενη προεδρική κάλπη.

Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχουν… δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τα παλαιότερα σενάρια που ήθελαν τον ηλικιωμένο πλανητάρχη να παραμένει μόνο για μια θητεία στο Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, υποστηρίζει πως είναι πιθανόν ο Αμερικανός πρόεδρος να ανακοινώσει αρκετά νωρίς, αμέσως μετά την κάλπη του Νοεμβρίου, την πρόθεση του να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο Μπάιντεν για το κλίμα και την υγεία

Αλλαγή κλίματος

Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου για την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την υγειονομική ασφάλιση, που επικυρώθηκε χθες και από τη Βουλή, συνιστά τεράστια πολιτική νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η απήχηση του έχει και πάλι αυξηθεί.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το εύλογο ερώτημα που έχει να κάνει με την ηλικία του (και την κατάσταση της υγείας του), δεδομένου πως ετοιμάζεται να κλείσει τα 80 του χρόνια. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που θεωρείτο ως πρόεδρος της μιας θητείας, παρά το γεγονός ότι συνταγματικά δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.

Ο κύριος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πλανητάρχης, ξεπερνώντας τον Ρόναλντ Ρήγκαν που αποχαιρέτισε το Οβάλ Γραφείο, μετά από δύο θητείες, στα 77 του χρόνια.

Στο αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επικρατεί και πάλι διχασμός ανάμεσα στο κεντρώο και στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο που έχει συσπειρωθεί κάτω από την σημαία του Τραμπισμού. Όμως, και ο Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον θελήσει να επιχειρήσει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, στην κάλπη του 2024. Αν και αυτό δεν εμπόδιζε πάντα τον κύριο Τραμπ να ειρωνεύεται τον Τζο Μπάιντεν αποκαλώντας τον συνέχεια απαξιωτικά «γέρο».

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κύριο Μπάιντεν, όχι απλά να σκέφτεται δεύτερη θητεία, αλλά να το ανακοινώνει μετά τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές, η ανατροπή για το πολιτικό σκηνικό θα είναι δεδομένη.

Το πλεονέκτημα

Το θετικό για τον κύριο Μπάιντεν είναι πως θα έχει δύο χρόνια στη διάθεση του να συγκεντρώσει τα τεράστια κονδύλια που θα χρειαστεί, να συσπειρώσει το κοινό του αλλά και το κόμμα του και να στείλει το μήνυμα πως αποτελεί έναν υπολογίσιμο πολιτικό αντίπαλο. Από την άλλη πλευρά θα «τρέχει» μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς να γνωρίζει τον πιθανό αντίπαλο του, πέρα ίσως από τον κύριο Τραμπ, καθώς η διαδικασία των προκριματικών εκλογών που θα καθορίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ξέρουν ότι θα πρέπει να στρέφουν όλα τα πυρά τους εναντίον του.

Πιθανότατα πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της ενδιάμεσης κάλπης. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως οι ελπίδες των Δημοκρατικών έχουν βελτιωθεί μετά τις πρόσφατες επιτυχίες της κυβέρνησης, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και μαζί να ελέγξουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης τα επόμενα δύο χρόνια, αποδυναμώνοντας έτσι τον Τζο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος των διακοπών του, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκέψεων και ομιλιών σε όλη τη χώρα προκειμένου να προβάλει το κυβερνητικό έργο και συνάμα να ενισχύσει την απήχηση των Δημοκρατικών πριν την κάλπη του Νοεμβρίου.

Πηγή:ΟΤ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024