Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Μάχη για την πρωτοβουλία των κινήσεων - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εξεταστική

Υποκλοπές: Μάχη για την πρωτοβουλία των κινήσεων – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εξεταστική

Στο Μαξίμου επιδιώκουν το αντικείμενο της υπό σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές να μην περιοριστεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά να περιλάβει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ από την περίοδο του 2009

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πια πως η υπόθεση με τις υποκλοπές θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων καθώς ακόμα και αυτές τις ημέρες του Αυγούστου και της καλοκαιρινής ραστώνης εξακολουθούν να αποτελούν το κυρίαρχο πολιτικό θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αρμοί της εξουσίας και αλλαγές στην ΕΥΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γενικεύσει τη συζήτηση και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θέτοντας επί πλέον ζητήματα πέραν της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ από την πλευρά της η ΝΔ επιχερεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της με την απειλή του ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» αν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή θέσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ.

Το καινούργιο στοιχείο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσιεύματα είναι αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ πολιτικών προσώπων πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, με τη ΝΔ να διαψεύδει τα περί παρακολουθήσεων 7-8 ακόμα πολιτικών προσώπων.

Αφορμή για τη σημερινή αντιπαράθεση που ξέφυγε από την ως τώρα συζήτηση γύρω από τις καταγγελίες του κ. Ανδρουλάκη ήταν η ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή ανάρτηση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τσίπρα, Ακρίτα Καϊδαζή που «προσυπέγραψε» ο Παύλος Πολάκης και στην οποία γινόταν λόγος για διάλυση και κατάργηση της ΕΥΠ και επανίδρυση των υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους.

Η ΝΔ συνέδεσε αυτή τη θέση με την στρατηγική Τσίπρα ότι «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία» αλλά απαιτείται η «επανίδρυση» της ελληνικής δημοκρατίας με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επανέρχεται στην παλιότερη τοποθέτηση περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας με σκοπό τη δημιουργία καθεστώτος.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για δημιουργία από τον κ. Μητσοτάκη ενός «αδίστακτου καθεστώτος με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών» θέτοντας τέσσερα ερωτήματα:

«1. Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις;

2. Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;

3. Έχει αγοράσει ή μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;

4. Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

Ευφάνταστα σενάρια και χυδαία ψέματα

Το κυβερνών κόμμα απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά επιχειρεί να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που θέλουν να είναι υπό παρακολούθηση και άλλα πολιτικά πρόσωπα πέραν των όσων έχουν ήδη αποκαλυφθεί για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ΝΔ έκανε λόγο για «ευφάνταστα σενάρια» και «πληροφορίες χωρίς στοιχεία» ενώ χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ «χυδαία ψέματα» απαντώντας στα τέσσερα ερωτήματα που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρέπεμψε για απαντήσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Λίγη ώρα αργότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κοινή τους ανακοίνωση καταλόγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντική πρόθεση σε ότι αφορά τη σύνδεση των υποκλοπών με έργα κυβερνοασφάλειας μέσω χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων στην απάντησή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν: «Αναρωτιέται, δήθεν, η αξιωματική αντιπολίτευση αν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από ένα έργο για το οποίο δεν έχει καν υπάρξει ανάδοχος και για το οποίο επίσης προκύπτει από το δημοσιευμένο τεχνικό του δελτίο ότι δεν αναμένεται συμβασιοποίηση πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

»Όλα αυτά για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια του ελληνικού δημοσίου που αφέθηκε να περιέλθει σε ανεκδιήγητη κατάσταση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

»Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθούν με όλους τους σχετικούς όρους των εθνικών και ευρωπαϊκών ελέγχων».

Η πρωτοβουλία των κινήσεων και η εξεταστική

Από εκεί και πέρα στο μέγαρο Μαξίμου μελετούν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους με το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου και επιδιώκουν να μην αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να μελετά το αντικείμενο της υπό σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές να μην περιοριστεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη και στην περίοδο της σημερινής διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά εκτείνεται σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας τα της ΕΥΠ και επί προηγούμενων κυβερνήσεων φτάνοντας ως το 2012 ή και το 2009.

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος το κλίμα είναι βαρύ και σε ένα βαθμό αυτό το κλίμα αντανακλάται και στην ηχηρή παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα που χαρακτήρισε πλήγμα για το πολίτευμα και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης το θέμα των υποκλοπών καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και επιπλήττοντας μάλιστα τα «συστημικά ΜΜΕ» για ανεπαρκή κάλυψη ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024