Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από σκληρό άρθρο των New York Times

Υποκλοπές: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από σκληρό άρθρο των New York Times

Οι New York Times αναφέρονται στο θέμα των υποκλοπών σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας», με την Αντιπολίτευση να μιλά για διεθνή διασυρμό. Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στην εφημερίδα προκάλεσαν εκ νέου πολιτική αντιπαράθεση

Σε σκληρό άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση damage control, παραπέμποντας στις προσπάθειές του να διαχειριστεί το θέμα. Ακόμα προσομοιάζουν την κατάσταση με τις «σκληρές ημέρες της χούντας». Στο άρθρο τους οι NYT παραθέτουν δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και εντοπίζοντας μία ανησυχητική διάσταση των υποκλοπών στην Ευρώπη.

Στο άρθρο που έχει τίτλο «ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη» γίνεται αναφορά στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα στην οποία «κυριαρχούν οι λέξεις εκβιασμός, Watergate, Predator» ενώ κάνει λόγο για ένα «μυστικό αστυνομικό κράτος που πραγματοποιεί εκτεταμένες παρακολουθήσεις». Όπως αποκαλύπτει, μόνο πέρυσι δόθηκαν εντολές για πάνω από 15.000 παρακολουθήσεις.

Στην αρχή του άρθρου γίνεται αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια», σημειώνοντας πως «απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας».

Οι δηλώσεις για ξένο δάκτυλο που έβαλαν φωτιά

Οι NYT φιλοξενούν δηλώσεις και του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες προκάλεσαν νέα πολιτική αντιπαράθεση. Όπως αναφέρει το άρθρο ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Εάν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κατέρρεαν κυβερνήσεις που αντιτίθενται στη Ρωσία. Παρότι τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, «Λοιπόν, αν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνεις τώρα;» Η Τουρκία, επίσης, είπε, «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, με το άρθρο να υπενθυμίζει και τη δήλωση Μητσοτάκη για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα»».

Τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Γεωργιάδης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά παρέμβαση του Νίκου Δένδια κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας από μια κυβέρνηση σε απελπισία.

«Αναμένουμε κατ’ ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι είπα στους New York Times. ‘Δυνάμεις εκτός της Χώρας μας, όπως η Ρωσία του Πούτιν ή η Τουρκία του Ερντογάν θα έτριβαν τα χέρια τους από χαρά αν η Ελλάδα είχε πολιτική αστάθεια’. Αμφιβάλλει κανείς για αυτό στα σοβαρά;», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ζητούν παραίτηση Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις προκαλώντας υποψίες. «Οι υποψίες, δηλαδή, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά ένας επικίνδυνα ‘ανέμελος’ πρωθυπουργός, αλλά ο προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας που λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική αξία».

Η πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, δείχνει στην κυβέρνηση την πόρτα της εξόδου από την εξουσία, τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση την ευθύνη τη φέρει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Όλα στο φως, όλα να έρθουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

«Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την πολιτική όλων των κομμάτων και αυτό το νήμα είναι η προστασία του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που θέτει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες», λέει το ΚΚΕ.

Σύγκρουση κορυφής για τις παρακολουθήσεις αναμένεται με το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024