Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά καθημερινά - Παγιώνεται το «τοξικό κλίμα»

Υποκλοπές: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά καθημερινά – Παγιώνεται το «τοξικό κλίμα»

Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα των υποκλοπών αποτυπώνεται και στο διεθνή Τύπο που χαρακτηρίζει την υπόθεση «ελληνικό Watergate»

Υπόσχεση για έναν «θερμό πολιτικό Αύγουστο» δίνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών. Μία υπόθεση που όπως παρατηρούν και τα ξένα ΜΜΕ, που στρέφουν τον βλέμμα τους στην Αθήνα δημιουργεί ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στο πολιτικό σκηνικό, για την παρούσα κυβέρνηση.

Όπως αποδεικνύεται τόσο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τίποτα «να πέσει κάτω». Αντίθετα αξιοποιούν κάθε ευκαιρία προκειμένου το θέμα να μείνει ψηλά στην ατζέντα. Και μάλιστα κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό. Έστω και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να βάλει τέλος στην συζήτηση λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη «στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» και δηλώνοντας ότι η «συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή». Στις 22 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Haaretz: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ

Ωστόσο το παρασκήνιο που θέλει νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων και οι οποίες είναι στο στάδιο της «διασταύρωσης», προκειμένου να δημοσιοποιηθούν ανεβάζει και άλλο το πολιτικό θερμόμετρο.

Το ατόπημα Αθανασίου

Αφορμή για να συνεχιστεί η συζήτηση σε ψηλούς τόνους έδωσε την Πέμπτη και το ατόπημα του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις βουλευτών έφτασε να αναφέρει ως κριτήριο και παράδειγμα το θρήσκευμα του κάθε μέλους του κοινοβουλίου.

«Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος -δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή- προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η Εθνική Ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Αθανασίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει νέο γύρο έντονων αντιδράσεων.

Σε κρεσέντο μισαλλοδοξίας αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τον κ. Αθανασίου πως επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι «όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι εθνικά επικίνδυνοι», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.

Έντονη και η αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «αναβιώνει τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης».

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η αντιπολίτευση

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση του μετά το σάλο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Και την αντιπολίτευση να παραμένει με το δάχτυλο στην σκανδάλη, με οποιαδήποτε αφορμή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς παρακολούθησης προκειμένου να γίνει γνωστό ποιοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση ήλπιζε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης θα δεχθεί μία κατ’ ιδίαν ενημέρωση από το νεοδιορισθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να σβήσει η φωτιά που αντί να τίθεται υπό έλεγχο κάθε μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αυτές κόπηκαν εν τη γενέσει τους. Και μάλιστα με δημόσια δήλωση του Ανδρουλάκη, ο οποίος υπογράμμισε σε σκληρή γλώσσα ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί». Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παράνομες πρακτικές».

Στο θέμα επανήλθε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, στρέφοντας τα πυρά του τόσο ενάντια στην κυβέρνηση όσο και στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να «εργαλειοποιούν την υπόθεση αυτή για να εξαγάγουν παραπολιτικά συμπεράσματα για μικροκομματικό όφελος».

Ξεκίνησε έρευνα ο Ντογιάκος

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη άνοιξε και η αυλαία της έρευνας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για την υπόθεση, καλώντας τους πρώτους μάρτυρες. Πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε την Πέμπτη ήταν ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2017-18. Η ΝΔ σε ανακοίνωση της υπογράμμισε ότι «ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα».

Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ

Η υπόθεση των υποκλοπών και οι διαστάσεις που έχει πάρει δείχνουν να ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας, με το ζήτημα να απασχολεί πλέον και τον διεθνή Τύπο. Ενδεικτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας  Washington Post η οποία στον τίτλο της υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό ελληνικού πολιτικού κόμματος, μιλώντας για «ελληνικό Watergate». Ανέφερε δε ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις «βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους».

Στο θέμα αναφέρονται εκτενώς και γερμανικά ΜΜΕ, όπως το TAGESSPIEGEL που επίσης μιλάει για «ελληνικό Watergate» και η Handelsblatt, η οποία στον τίτλος του δημοσιεύματος της σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «καλείται να δώσει εξηγήσεις».

Το TAGESSPIEGEL σημειώνει μεταξύ άλλων τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων αλλά και του ΓΓ του Πρωθυπουργού και «ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη», Γρηγόρη Δημητριάδη. Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαψεύσει τα δημοσιεύματα για ανάμειξη του κράτους στις υποκλοπές. Η Handelsblatt σημειώνει την παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη για τον Μητσοτάκη», αφού όπως επισημαίνει «το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη θα διεξαχθούν στην Ελλάδα κοινοβουλευτικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία ήταν μέχρι στιγμής σαφώς μπροστά. Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης».

Ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «τοξικό κλίμα», για το οποίο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κουμουνδούρου και να ρίξει τους τόνους, κάτι τέτοιο δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο, με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι αποφασισμένος να αδράξει την «ευκαιρία» και να το φτάσει «μέχρι τέλους». Αντίστοιχα πίσω δεν προτίθεται να κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει θεσμικά, αλλά επίσης επιθετικά.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024