Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Washington Post: Το «Greek Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση

Washington Post: Το «Greek Watergate» αναστατώνει την κυβέρνηση

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους» σημειώνει η εφημερίδα

Στην υπόθεση των υποκλοπών κάνει αναφορά με ρεπορτάζ της και η αμερικανική Washington Post. Η εφημερίδα που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate στις ΗΠΑ, σε δημοσίευμα της για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, υιοθετεί στον τίτλο της τον χαρακτηρισμό ελληνικού πολιτικού κόμματος, μιλώντας για «ελληνικό Watergate».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού και χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «πολιτικά απαράδεκτες»».

Διαβάστε επίσης: Haaretz: 22 ενεργά συμβόλαια για το λογισμικό Pegasus στην ΕΕ

Το ελληνικό Watergate

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αναταραχή, την οποία ένα πολιτικό κόμμα ανέφερε ως «ελληνικό Watergate», έχει ήδη αναγκάσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να παραιτηθεί. Το κοινοβούλιο διακόπτει τις καλοκαιρινές διακοπές του και η eλληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζήτησε έρευνα, αναφέροντας σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η ιδιωτική ζωή του ατόμου είναι «θεμελιώδης προϋπόθεση μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας».

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας: «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν νόμιμο, αλλά ήταν λάθος», είπε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό διάγγελμα το οποίο απηύθυνε προς το έθνος. «Δεν ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ»».

Η αρχή του σκανδάλου

Η Washington Post υπογραμμίζει ότι «το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ενημέρωσε για απόπειρα χακαρίσματος στο τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator».

Σημειώνει δε ότι «ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας αφού έλαβε ένα ύποπτο μήνυμα στο τηλέφωνό του. Σε δήλωση του την Παρασκευή, είπε ότι αργότερα έμαθε ότι η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες του για ένα τρίμηνο το 2021, όταν έκανε εκστρατεία για την ηγεσία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ». «Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με έθετε υπό παρακολούθηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», είπε ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το Associated Press».

Η δέσμευση Μητσοτάκη

«Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς διαφάνειας της ΕΥΠ. Η υπηρεσία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού και οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να εγκρίνεται από εισαγγελέα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η Washington Post «νωρίτερα φέτος, δύο Έλληνες δημοσιογράφοι υπέβαλαν παρόμοιες καταγγελίες για παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Μάρτιο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, μεταξύ άλλων και εναντίον πολιτών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το Predator αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία που αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία του Ισραήλ, Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου».

Αν εντοπιστεί μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και άλλες

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δανείζουν νομιμότητα σε πωλητές [λογισμικού παρακολούθησης] — εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις πωλήσεις σε καταχραστές», δήλωσε ο John Scott-Railton, ανώτερος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα Citizen Lab στο Munk School of Global Affairs and Public Policy του Πανεπιστημίου του Τορόντο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Και καταλήγει αναφέροντας «είναι χαρακτηριστικό οι αποκαλύψεις κατάχρησης spyware να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο, είπε ο Railton. «Αν υπάρχει μία περίπτωση, πιθανότατα υπάρχουν και πολλές περισσότερες, είπε».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024