Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυτική Ελλάδα: Σαρκοφάγα ζώα ρημάζουν τα κοπάδια – Απώλειες μετρούν οι κτηνοτρόφοι

Δυτική Ελλάδα: Σαρκοφάγα ζώα ρημάζουν τα κοπάδια – Απώλειες μετρούν οι κτηνοτρόφοι

Κτηνοτρόφοι, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ 

Ανησυχία εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) από τις καθημερινές επιδρομές σαρκοφάγων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, αλλά και βοοειδή) λόγω κατασπάραξης από άγρια ζώα (κυρίως λύκοι, αλλά και τσακάλια). Μάλιστα, κατά την θερινή διαβίωση των ζώων το φαινόμενο είναι πιο έντονο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στα θερινά ορεινά βοσκοτόπια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την φυσική χλωρίδα για την διατροφή των ζώων τους.

Διαβάστε επίσης: Αγριόχοιροι: Δεν θα αφήσουν τίποτα μέχρι την συγκομιδή – Απελπισμένοι οι αγρότες

Έπειτα από την συνάντηση στο Κακοτάρι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με προέδρους κοινοτήτων και κτηνοτρόφους  από την ορεινή Ηλεία απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με την οποία ζητά την λήψη άμεσων μέτρων.

«Όπως είναι προφανές, αυτή την περίοδο τα ζώα είναι λιγότερο προστατευμένα έναντι άγριων θηρευτών», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669Β /27-7-2011) προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους). Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα αιγοπρόβατα).

Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι -όπως επισημαίνεται- μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ. «Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο για έναν κτηνοτρόφο μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία να καλύπτει ζημία από ίδιους πόρους», σημειώνεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί με βάση την κοινή λογική η διάκριση ανάμεσα στην αποζημίωση ζώων που έχουν κατασπαραχθεί από προστατευόμενα είδη και αυτών που έχουν κατασπαραχθεί από μη προστατευόμενα είδη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει η περίπτωση της μη ανεύρεσης των υπολειμμάτων των πτωμάτων λόγω της κατασπάραξης αυτών από αγριογούρουνα.

Ως εκ τούτου, προτείνουν:

  • Ειδικά για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημία.
  • Να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα.
  • Να αυξηθεί το ποσοστό αποζημίωσης στο 100% προκειμένου έμμεσα να καλυφθεί η ζημία από τις περιορισμένες περιπτώσεις μη ανεύρεσης του πτώματος των ζώων.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024