
Πατρίδα, λέω τα τραγούδια: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου με την Ελένη Κοκκίδου στη Σάμο
Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν την συναυλία «Πατρίδα, λέω τα τραγούδια – Σμύρνη 1922-2022», στις 17 και 18/8, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου.
Η ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι μέσα από νότες και λέξεις στις αρχές του 20ού αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.
Διαβάστε επίσης: Η Νατάσσα Μποφίλιου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο Θέατρο Βράχων
Μουσικό αφιέρωμα στη Σμύρνη
Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη, θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη «χαμένη πατρίδα» των Ελλήνων.
Εκατό χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αποδίδει διαχρονικά τραγούδια της Σμύρνης και δημιουργίες συνθετών της εποχής και η Ελένη Κοκκίδου αφηγείται μαρτυρίες του ξεριζωμού και αποσπάσματα από σχετικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μια συναυλία γεμάτη ιστορία για τη μνήμη που «πατρίδα της λέει τα τραγούδια», από δύο κορυφαίες καλλιτέχνιδες.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συντελεστές
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
Μουσική επιμέλεια: Απόστολος Τσαρδάκας
Μουσικοί:
Γιάννης Πούλιος: βιολί
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Άγης Παπαπαναγιώτου: κοντραμπάσο
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες
Απόστολος Τσαρδάκας: κανονάκι
Σχεδιασμός ήχου: Τάκης Σπυρόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφία Ελένης Τσαλιγοπούλου: Γιώρος Γερανιός
Φωτογραφία Ελένης Κοκκίδου: Σπύρος Δημητρίου
- Έγινε γνωστή η αιτία θανάτου του Σαμ Νιλ
- Silicon Valley: Ο «χρυσός κανόνας» του Τζεφ Μπέζος υπό αμφισβήτηση – «Οι δύο πίτσες είναι πλέον πολλές»
- Από την 4η Ιουλίου ως την Ημέρα της Βαστίλης – Πώς Γαλλία και ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν τα έθνη τους μέσω τελετουργίας
- Οι όμιλοι του FIBA Europe Cup και οι αντίπαλοι των τεσσάρων ελληνικών ομάδων
- Κατρίνης: Δεν συνιστά εξωτερική πολιτική η σιωπή, η αμηχανία και η αποδοχή τετελεσμένων που επιδεινώνουν τη θέση της χώρας
- Εκλογές την άνοιξη, επιμένει ο Μητσοτάκης – Θέλει να διαπραγματευτεί άλλο ένα «Ταμείο Ανάκαμψης»






