Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Συγκροτείται κίνημα «Δεν πληρώνω ρεύμα»

Βρετανία: Συγκροτείται κίνημα «Δεν πληρώνω ρεύμα»

Η κυβέρνηση του Λονδίνου προειδοποιεί για τις συνέπειες της «ενεργειακής ανταρσίας», προτείνει λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και σχεδιάζει προγράμματα στήριξης των καταναλωτών

Περισσότεροι από 80.000 Βρετανοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκφράσει ρητώς την πρόθεσή τους να σταματήσουν τις άμεσες πληρωμές των λογαριασμών από την 1η Οκτωβρίου αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει ώστε να μειωθούν οι τιμολογιακές χρεώσεις οι οποίες, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξάλλου, έχουν εκτιναχθεί «στο Θεό», τινάζοντας παράλληλα στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Γιατί το ολοένα διογκούμενο, μεσούντος μάλιστα του θέρους, κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω ρεύμα» απειλεί να κηρύξει στάση πληρωμών την 1η Οκτωβρίου; Διότι αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι πάροχοι ενέργειας στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, σε δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγιά τους. Αυτή όμως είναι και η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων αρωγής εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Επιβάρυνση 2.330 ευρώ για κάθε νοικοκυριό

Με κυβερνητική απόφαση από την 1η Οκτωβρίου οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα μπορούν να επιβάλλουν τις υψηλότερες σε ποσοστό αυξήσεις για να καλύψουν τις ανατιμήσεις στην προμήθεια ενέργειας με τις οποίες επιβαρύνονται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Εν προκειμένω οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μέση επιβάρυνση που πληρώνει κάθε χρόνο ένα μέσο βρετανικό νοικοκυριό για ηλεκτρικό ρεύμα θα εκτιναχθεί από τον Οκτώβριο στις 3.358 στερλίνες (3.970 ευρώ) από τις 1.971 στερλίνες (2.330 ευρώ) που ήταν τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν πια»

Το κίνημα «Δεν πληρώνω ρεύμα» προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα είναι πια σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους αυτό το χειμώνα. Και ότι η εκστρατεία που αναλαμβάνει είναι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστούν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης που έρχεται.

Οι διοργανωτές του κινήματος σημειώνουν ότι δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια αν δεν εγγραφούν σ’ αυτό τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Βρετανοί. Επίσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC διευκρίνισαν ότι βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις με νομικούς και με άλλους ειδικούς σε θέματα ιδιωτικών χρεών επιστήμονες.

«Οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν πια. Φοβάμαι πολύ γι’ αυτά που θα συμβούν το χειμώνα. Αν δεν κινητοποιηθούμε οι τιμές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, θα ξεφύγουν. Θα βυθιστούμε σε μεγαλύτερη φτώχεια. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή είναι να μην κάνει τίποτα», δήλωσε ο Τόνι, ένας εθελοντής του κινήματος.
Σημειωτέον ότι ο Τόνι ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι μπαταχτσής. «Μέχρι στιγμής ουδέποτε στη ζωή μου καθυστέρησα την πληρωμή ενός οποιουδήποτε λογαριασμού», διαβεβαίωσε.

Κυρώσεις και ασφαλιστικές δικλίδες

Οι «κινηματίες» συμβουλεύονται δικηγόρους και άλλους ειδικούς, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι τους προειδοποιούν ότι η στάση πληρωμών, που σχεδιάζουν, θα έχει γι’ αυτούς σοβαρές συνέπειες. Προειδοποιούν ότι προβλέπεται η εγκατάσταση ενός μετρητή προπληρωμής του λογαριασμού στους συνδρομητές που δεν πληρώνουν τακτικά τους λογαριασμούς τους. Και ότι αν αρνηθεί ο καταναλωτής την εγκατάσταση του μετρητή αυτού, προβλέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης έπειτα από παρέλευση 28 ημερών μετά τη λήξη του λογαριασμού ρεύματος.

Οι πάροχοι συνήθως προτείνουν σχέδια διευθέτησης του χρέους των καταναλωτών. Επίσης ο βρετανικός νόμος απαγορεύει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου σε νοικοκυριά στα οποία διαμένουν συνταξιούχοι, ανήλικοι κάτω των 18 ετών ή σε περιπτώσεις που ζει κάποιος μόνος του.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση παροχής δωρεάν συμβουλών σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά StepChance, ο πάροχος έχει τη δυνατότητα να εκχωρήσει το δικαίωμα διεκδίκησης των καθυστερημένων οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να πληρωθούν κι αυτές για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Η StepChance διευκρινίζει ότι η άμεση αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος με πάγια εντολή είσπραξης της οφειλής είναι ο φθηνότερος τρόπος για να ρυθμίσουν οι καταναλωτές τις πληρωμές τους. Προειδοποιεί τέλος ότι η μη πληρωμή των λογαριασμών ίσως πλήξει την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δανειστούν στο μέλλον για οποιοδήποτε λόγο από τις τράπεζες (έχει και η Βρετανία τον «Τειρεσία» της).

Προτάσεις για ρυθμίσεις και οικονομία

«Τι μπορεί να κάνει όμως ο καταναλωτής για να διευκολύνει τις πληρωμές του για ενέργεια στην αντικειμενικά δύσκολη σημερινή συγκυρία», αναρωτιέται η Μπέκι Μόρτον του BBC.

Κατ’ αρχάς η συντάκτρια συμβουλεύει τους καταναλωτές να βεβαιωθούν ότι οι λογαριασμοί τους είναι ακριβείς καταγράφοντας τις ενδείξεις του μετρητή, διότι οι λογαριασμοί που στέλνουν οι πάροχοι βασίζονται σε εκτιμήσεις της κατανάλωσης βάσει των προηγουμένων μετρήσεων. Μπορούν δηλαδή οι καταναλωτές να μειώσουν τις προπληρωμές τους αν αποδείξουν ότι οι εκτιμήσεις των εταιρειών είναι υψηλότερες από την πραγματική κατανάλωση που κάνουν.

Το BBC βασιζόμενο στους υπολογισμούς του Energy Saving Trust προτείνει διάφορους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων για τα νοικοκυριά. Υπολόγισε συγκεκριμένα ότι αν κάποιος κατεβάσει κατά ένα βαθμό Κελσίου τον θερμοστάτη σε θερμοσυσσωρευτές, θερμοσίφωνες, κεντρικές θερμάνσεις φυσικού αερίου κλπ., η μέση εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι 105 στερλίνες (124 ευρώ) ετησίως.

Επίσης, αν μειώσει κανείς τη διάρκεια των ντους που κάνει στα τέσσερα λεπτά και αντικαταστήσει κάθε εβδομάδα ένα μπάνιο (με γεμάτη μπανιέρα) που παίρνει, με ντους, θα εξοικονομήσει 35 στερλίνες (41 ευρώ) ετησίως – δίχως να υπολογίζεται και η εξοικονόμηση νερού. Αν κλείνει ανελλιπώς τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο, θα εξοικονομήσει 20 στερλίνες (23,5 ευρώ). Αν, τέλος, βάζει ένα πλυντήριο πιάτων ή ρούχων λιγότερο τη βδομάδα, η ετήσια εξοικονόμηση ρεύματος θα είναι 14 στερλίνες (16,5 ευρώ).

Με τις προτεινόμενες αλλαγές στην καταναλωτική του συμπεριφορά μπορεί να εξοικονομήσει ένας καταναλωτής 174 στερλίνες ετησίως (206 ευρώ), κατά το Energy Saving Trust, που έκανε τους υπολογισμούς του βασιζόμενο στην υπόθεση ότι ένα νοικοκυριό θερμαίνεται με φυσικό αέριο και ότι η κατώτατη θερμοκρασία για μια άνετη και ευχάριστη διαβίωση κυμαίνεται από τους 18 έως τους 21 βαθμούς Κελσίου σε ένα 24ωρο, ανάλογα με την ώρα.

Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η Citizens Advice, εξάλλου, προτείνει σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να έρθουν σε επαφή με τον πάροχό τους για να συμφωνήσουν σε ένα πλάνο πληρωμών. Επίσης, ουκ ολίγοι πάροχοι και φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχουν στη Βρετανία τη δυνατότητα να εξασφαλίσει κανείς πίστωση, εγγυήσεις και βοήθεια εν γένει για την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.

Επίσης η βρετανική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα για την αρωγή των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ενέργειας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και προβλέπουν τη χορήγηση βοηθήματος θέρμανσης ύψους 650 στερλινών (769 ευρώ) στα 8 εκατ. νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα.

Προβλέπουν επίσης βοήθημα ύψους 300 στερλινών (355 ευρώ) σε 8 εκατ. νοικοκυριά συνταξιούχων, βοήθημα 150 στερλινών (178 ευρώ) σε 6 εκατ. νοικοκυριά που επωφελούνται από μη οικονομικής φύσεως προγράμματα στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ προβλέπουν τέλος «ενεργειακή εγγύηση» ύψους 400 στερλινών (473 ευρώ) σε όλα ανεξαιρέτως τα βρετανικά νοικοκυριά.

Το τελευταίο αυτό βοήθημα θα χορηγηθεί αυτομάτως και θα επηρεάσει τους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας κατά τρόπον ώστε οι λογαριασμοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα εμφανίζονται για όλους τους συνδρομητές όλων των παρόχων μειωμένοι κατά 66 στερλίνες (78,1 ευρώ), ενώ για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το Μάρτιο του 2023 η μείωση θα είναι 67 στερλίνες (79,3 ευρώ).

Πηγή: ot.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024