Άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του, δεσμεύτηκε ο Ερντογάν

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Ελληνικό Νοσοκομείο «Μπαλουκλί» της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη, αναγκάζοντας την εκκένωση περισσότερων από 100 ασθενών και προσωπικού.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η πυρκαγιά, που ξέσπασε στην ταράτσα, ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Το προσωπικό και τα σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με ασφάλεια 104 άτομα που ήταν στο κτήριο, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο και γηροκομείο, χωρίς κανείς τους να κινδυνέψει ή να τραυματιστεί.

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως η μεγάλη πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο μετά από λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 14:20 το μεσημέρι και έκανε γνωστό, πως οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, που βρέθηκε στον χώρο του νοσοκομείου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, προσθέτοντας ότι αναμένει από την πυροσβεστική να διαπιστώσει πώς προέκυψε η φωτιά. Όπως διευκρίνισε, στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς, ενώ και αυτός δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση του κτηρίου.

Επί τόπου μετέβη και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ανέφερε πως τον πληροφόρησαν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα και «το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης».

«Δώσαμε μάχη να σώσουμε τους ανθρώπους»

Τις δραματικές στιγμές διάσωσης των 104 ασθενών και ηλικιωμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης περιέγραψε ο διευθυντής του Νοσοκομείου – Γηροκομείου Μπαλουκλί Στάθης Λεάνας.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα, ούτε και κανένα άλλο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε όσους ήταν στο τμήμα του νοσοκομείου» είπε στο OPEN ο κ. Λεάνας.

Το κτήριο θεωρείται σύμβολο για τους Ρωμιούς της Πόλης, με ιστορία 100 ετών. Όπως εξήγησε ο κ. Λεάνας, το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κήπος με επτά διαφορετικά κτήρια. Ένα από αυτά τα κτήρια είναι το γηροκομείο, το οποίο κάηκε.

Στο γηροκομείο έμεναν 62 ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο τμήμα του νοσοκομείου και σε περιπτώσεις που κρίθηκε ότι δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν, οδηγήθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Παράλληλα, διαβιούσαν και 42 ψυχικά ασθενείς, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Και αυτοί είναι καλά, με τους περισσότερους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πλην ελαχίστων, που δεν γινόταν σήμερα να κρατηθούν.

Η επιχείρηση ήταν δύσκολη. «Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση κι είχε τρομερό αέρα», εξήγησε προσθέτοντας ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν αμέσως.

Ο κ. Λεάνας  εκτιμά ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Tο νοσοκομείο θα επισκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμεύτηκε ο Ερντογάν

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr