Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έβρος: Νέο «χτύπημα» από το λεπιδόπτερο που καταστρέφει τις καλλιέργειες

Έβρος: Νέο «χτύπημα» από το λεπιδόπτερο που καταστρέφει τις καλλιέργειες

Συστηματικός έλεγχος των καλλιεργών από τους παραγωγούς

Ο νέος «πονοκέφαλος» των αγροτών, το λεπιδόπτερο (πεταλούδα) έντομο Loxostege sticticalis (Crambidae), ξεκινά, μετά την έντονη παρουσία του τον Ιουλίο και τις καταστροφές που άφησε πίσω του, νέες προσβολές σε καλλιέργειες του Έβρου. Τις επιπτώσεις από το πέρασμά του στα βαμβακοχώραφα του Έβρου, καθώς και σε σειρά καλλιεργειών  στη Θεσσαλία μετρούν οι αγρότες.

Αυτή την χρονική περίοδο, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Έβρου, παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί στο στάδιο του ακμαίου (πεταλούδα), και της εναπόθεσης των αυγών τους, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει η εκκόλαψη τους και οι προνύμφες που θα εμφανιστούν, είναι αυτές που προσβάλλουν τις καλλιέργειες όπως αυτές του ηλίανθου, της σόγιας, του βαμβακιού, της μηδικής, του καρπουζιού, του πεπονιού, του φασολιού και του κρεμμυδιού.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: Νέο έντομο κατατρώει τις σοδειές – Σε επιφυλακή οι αγρότες

Να σημειωθεί ότι το έντομο προέρχεται είτε από μεταναστευτικό κύμα ενήλικων πεταλούδων από τις χώρες Ουκρανία και Ρωσία καθώς η πεταλούδα έχει την δυνατότητα να μετακινείται για περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα, είτε από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου ήταν διαπιστωμένη η παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα μας εμφανίσθηκε για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή του Έβρου.

Αυτή την περίοδο στον Έβρο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή οι πεταλούδες δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης , κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ταυτόχρονη εμφάνιση προνυμφών  σε όλες τις περιοχές.

Γι’ αυτό συστήνεται  στους αγρότες να ελέγχουν συχνά τα αγροκτήματα τους και να προχωρούν σε επεμβάσεις, όταν οι προνύμφες προσβάλλουν τις καλλιέργειές τους, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας κάθε σκευάσματος

Παρουσία του εντόμου και στην Δράμα

Η παρουσία ενήλικων ατόμων του λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) έχει παρουσιαστεί και σε μεμονωμένες περιοχές της ΠΕ Δράμας. Σύμφωνα με την ΔΑΟΚ Δράμας, δεν εντοπίστηκαν προσβολές σε καλλιέργειες επί τού παρόντος, καθώς αναμένεται η έναρξη νέας γενεάς.

Οι καλλιεργητές θα πρέπει να ελέγχουν το επόμενο διάστημα τις καλλιέργειες τριφυλλιού, μηδικής, επίσπορου ηλιάνθου και σόγιας.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι δεν απαιτείται καμία επέμβαση με τη θέαση των ενηλίκων (πεταλούδων) στον αγρό, καθώς αυτή θα είναι μη αποτελεσματική. Αν απαιτηθεί επέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνει μόλις διαπιστωθεί η παρουσία νεαρών προνυμφών. Οι καλλιεργητές θα πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση με τους γεωπόνους.

Η ΔΑΟΚ Δράμας καλεί τους υπεύθυνους επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και τους συνταγογράφους να επισημαίνουν στους συνεργάτες τους καλλιεργητές την ιδιαιτερότητα αυτή ώστε να αποφευχθούν αναίτιες «προληπτικές» και μη αποτελεσματικές επεμβάσεις δίχως στόχο.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024