Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσεις του Κοσόβου βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει τις προβοκάτσιες, ενώ εκτιμά ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι, πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας, βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Διαβάστε επίσης: Εύθραυστη η κατάσταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο – Κανείς δεν κάνει προβλέψεις

Ανταλλαγή κατηγοριών

Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση μέσω των διοικητικών ζητημάτων και όχι μόνο για να δημιουργήσει ένταση, ενώ η Σερβία καταγγέλλει το Κοσσυφοπέδιο ότι επιχειρεί να υποχρεώσει όσους Σέρβους έχουν απομείνει να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.

Πληροφορίες από πηγές του Κοσόβου σημειώνουν ότι η Σερβία απέρριψε κάθε πρόταση που ήταν στο τραπέζι και πλέον η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τη νομιμότητα και το γράμμα του νόμου.

«Δια ασήμαντον αφορμήν;»

Το ζήτημα της αντικατάστασης των πινακίδων μπορεί να μοιάζει «ασήμαντη αφορμή» για αιματοχυσία, ωστόσο σε μία περιοχή όπου, στην πραγματικότητα, όλα είναι στον «αέρα» και επικρατεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη «εικονική κανονικότητα», η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή.

Και αποδεικνύει ότι το να είσαι μειονότητα στα Βαλκάνια είναι πάντα πολύ δύσκολο πράγμα, καθώς οι Σέρβοι που επέλεξαν να παραμείνουν στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν όμηροι μιας κατάστασης που κινείται στα όρια εδώ και χρόνια και περιμένει μια σπίθα για να εκραγεί.

Κούρτι: Εφαρμόζουμε το νόμο

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπίν Κούρτι, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είναι δημοκρατική και προοδευτική, η οποία σέβεται και εφαρμόζει το νόμο και τη συνταγματικότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, για όλους τους πολίτες χωρίς διάκριση και για ολόκληρη την κοινή μας χώρα.

»Οι θεσμοί νόμου και τάξης και ασφάλειας του κράτους μας συλλέγουν πληροφορίες, παρακολουθούν την κατάσταση και θα ενεργήσουν για την υπεράσπιση του νόμου και των πολιτών, της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Κάλεσε τους πολίτες να μην παρασυρθούν από την «προσπάθεια παραπληροφορίησης του Βελιγραδίου», προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι προκλητικές και προβληματικές. Αντιμετωπίζουμε τον σερβικό εθνικοσοβινισμό που γνωρίζουμε καλά».

Βούτσιτς: Ψυχραιμία αλλά…

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τη δική του πλευρά, απάντησε σε επίσης υψηλούς τόνους, απευθύνοντας έκκληση προς όλους για διατήρηση της ειρήνης με «οποιοδήποτε κόστος».

«Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, ενώ την ίδια στιγμή ορκίστηκε αν υπάρξει πογκρόμ εναντίον των Σέρβων, να «πολεμήσει μέχρι θανάτου».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr