Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Το έγγραφο που εξόργισε τους Σέρβους - Προς εκτόνωση με παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Κόσοβο: Το έγγραφο που εξόργισε τους Σέρβους – Προς εκτόνωση με παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Ενα έγγραφο, σε συνδυασμό με άλλες αποφάσεις, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν «θερμή» ένταση στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, η οποία, ευτυχώς, φαίνεται προς στιγμή να εκτονώνεται μετά από παρέμβαση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενα έγγραφο σε συνδυασμό με την απόφαση αλλαγής των πινακίδων στα οχήματα πυροδότησαν τη νέα έκρηξη των Σέρβων που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο.

Αλλαγή πινακίδων

Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα επρόκειτο να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ο οποίος υποχρεώνει τους Σέρβους που ζουν στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Δείτε ακόμα – Κόσοβο: Παρέμβαση ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης – Υποχώρηση Κούρτι για… 30 ημέρες

Επίσης, οι νέοι κανόνες προέβλεπαν ότι όποιος εισέρχεται στο Κόσοβο με σερβικό δελτίο ταυτότητας όφειλε να προμηθεύεται προσωρινό έγγραφο με το οποίο θα του δίνεται άδεια παραμονής για 90 ημέρες (έγγραφο, επάνω).

Παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ

Οπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι αποδέχτηκε το αίτημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέρ, να αναβληθεί για 30 ημέρες η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα, με την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθούν τα οδοφράγματα από τους δρόμους κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Η ίδια η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης για τα έγγραφα «αναβάλλεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2022», και ευχαρίστησε τους διεθνείς παράγοντες και ιδιαίτερα τον αμερικανό πρεσβευτή για την παρέμβασή τους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε την απόφαση του Κοσόβου να αποδεχθεί την πρόταση, όπως γράφει, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, για αναβολή εφαρμογής της απόφασης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024