Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρία χρόνια κυβερνητικής αποτελεσματικότητας

Τρία χρόνια κυβερνητικής αποτελεσματικότητας

Σε καμία περίπτωση δεν μείναμε παθητικοί απέναντι στις εξελίξεις. Αντιμετωπίσαμε κάθε κρίση, υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας και συνεχίζουμε. Θέτουμε από τώρα τις βάσεις για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας του 21ου αιώνα

Γράφει η Αννα Καραμανλή*

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Μια τριετία που δεν συνοδεύτηκε μόνο από τις αναμενόμενες μετα-μνημονιακές δυσκολίες, αλλά σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες νέες κρίσεις: μεταναστευτικό, τουρκική επιθετικότητα, πανδημία και παγκόσμια κρίση τιμών, ειδικά ενέργειας. Ένα σκηνικό που θα έδινε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση το τέλειο άλλοθι απέναντι στους πολίτες.

Αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός δεν αναζήτησε ποτέ δικαιολογία σε όσα συνέβησαν, δεν επέτρεψε σε καμία στιγμή να ατονήσει το κυβερνητικό έργο και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες κάτω από το βάρος των κρίσεων. Αντιθέτως, όλα έγιναν εφαλτήριο για ακόμη βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές. Η Ελλάδα μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σαφώς ισχυρότερη και αλλαγμένη προς το καλύτερο.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έγιναν πολλά. Η οικονομία και η κοινωνία στηρίχθηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Στην οικονομία προχωρήσαμε, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί, στην ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, μειώνοντας 52 διαφορετικούς φόρους, ανάμεσά τους τον ΕΝΦΙΑ κατά 34%. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021 και ήδη κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας την τρίτη υψηλότερη επίδοση  στην Ε.Ε. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ εικοσαετίας, ξεπερνώντας τα 7 δισ., ενώ η αξία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων διπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια.

Μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις στηρίξαμε αποτελεσματικά την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Διαθέσαμε συνολικά 51 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και προχωρήσαμε στην πρώτη και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από 13 χρόνια. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους καταφέραμε να ενισχύσουμε το ετήσιο εισόδημά τους σχεδόν κατά έναν ολόκληρο μισθό, ενώ η ανεργία έπεσε κατά πέντε μονάδες, με τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας την τελευταία τριετία.

Βελτιώσαμε σε κάθε επίπεδο τις υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες. Η ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο απέφερε 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και έγινε πρότυπο και για άλλες χώρες. Για το δημόσιο σχολείο προχωρήσαμε στην πρόσληψη 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών τις πρώτες προσλήψεις μονίμων μετά από μια δύσκολη δεκαετία. Στην πιο δύσκολη υγειονομικά συγκυρία στηρίξαμε το Ε.ΣΥ. με 18.000 μόνιμους και έκτακτους επαγγελματίες υγείας και κάναμε πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, με τη θέσπιση της δωρεάν εξέτασης για 1,3 εκατ. γυναίκες για καρκίνο του μαστού.

Όλα αυτά είναι μέρος μόνο του απολογισμού που θα κάνουμε όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Σε καμία περίπτωση δεν μείναμε παθητικοί απέναντι στις εξελίξεις. Αντιμετωπίσαμε κάθε κρίση, υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας και συνεχίζουμε. Θέτουμε από τώρα τις βάσεις για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε. Σωρευτικά 80 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν έως το 2027 στην καθημερινή οικονομία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων και εκτινάσσοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους ο τέταρτος χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι προς όφελος των πολιτών και της χώρας και σε αυτούς τους λόγους θεμελιώνεται και το επιχείρημά μας για την αναγκαιότητα της αυτοδύναμης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μετά και από τις επόμενες εκλογές.

*Η Αννα Καραμανλή είναι βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024