Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέκρινε την πιθανή πώληση των F-35 στη Γερμανία κόστους 8,4 δισ.
Η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Γερμανία, που εκτιμάται σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Αναβάθμιση
Ο δρόμος προς τη συμφωνία Ουάσιγκτον – Βερολίνου άνοιξε όταν ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύτηκε πως θα αναβαθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Μεταξύ των βασικών αναδόχων της σύμβασης περιλαμβάνονται οι Lockheed Martin, Boeing και Raytheon Technologies, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) ενημέρωσε χθες Πέμπτη το Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία.
Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ενημέρωση δεν προκύπτει ότι έχει υπογραφεί συμφωνία ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
Η Γερμανία γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι σκοπεύει να αγοράσει 35 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado που διαθέτει.
70-80 δισ. κάθε χρόνο
Η Γερμανία θα ξοδεύει κάθε χρόνο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα ο Ολαφ Σολτς.
Επισήμανε, επίσης, ότι η χώρα του θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σημείωσε πως τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων «είναι σε καλό δρόμο».
Η σύρραξη στην Ουκρανία οδηγεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στην αμυντική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η Γερμανία επηρεάζεται, είχε παραδεχτεί ο καγκελάριος.
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (5/5): Πού θα δείτε Μονακό – Ολυμπιακός και τον ημιτελικό Άρσεναλ – Ατλέτικο
- Η Κάμερον Ντίαζ μητέρα ξανά στα 53 της – «Αγαπάμε τη ζωή» λένε με τον Μπέντζι Μάντεν
- Ιαπωνία: Παρέλαβε ρωσικό πετρέλαιο μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Μέση Ανατολή – «Αναθέρμανση σχέσεων με Μόσχα»
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Ο Ολυμπιακός θέλει να καθαρίσει τη σειρά στο Μονακό και να κλείσει θέση στο Final Four
- H Άρσεναλ είναι ξανά το φαβορί για τον τίτλο: Το πρόγραμμα των «κανονιέρηδων» και της Σίτι μέχρι το φινάλε της Premier League
- Ο Κένεθ Μπράνα θέλει να επιστρέψει στον κόσμο του Thor
- Θεσσαλονίκη: Παρανάλωμα του πυρός μοτοσικλέτα – Ζημιές σε δύο αυτοκίνητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442