Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σολτς: Η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό - 80 δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα

Σολτς: Η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό – 80 δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα

Η Γερμανία θα ξοδεύει κάθε χρόνο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, τόνισε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Πρέπει «να εξασφαλίζουμε καθημερινά τη μέγιστη δυνατή στήριξη» για την Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «η οποία θα μπορούσε να πλήξει όλον τον κόσμο», τόνισε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς χθες Τρίτη (φωτογραφία, επάνω, από Reuters/Leonhard Foeger).

Τον μεγαλύτερο στρατό

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης – Γερμανία: Που θα βρεθούν 100 δισ. ευρώ για τον στρατό;

«Τα επόμενα χρόνια, θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την άμυνα», δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων «είναι σε καλό δρόμο».

Η σύρραξη στην Ουκρανία οδηγεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στην αμυντική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η Γερμανία επηρεάζεται επίσης, παραδέχτηκε ο καγκελάριος.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι, το φθινόπωρο στην Ινδονησία, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι είναι πιθανό εκεί να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του, ο καγκελάριος απάντησε ότι όλοι είπαν πως δεν θα επιτρέψουν να μη γίνει η σύνοδος. «Διότι αυτό θα συνέβαινε — και θα ήταν μεγάλο λάθος για τη διεθνή πολιτική», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία ενόψει του χειμώνα και της ενδεχόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, ο Ολαφ Σολτς εξήγησε ότι ασχολείται με το θέμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του, πολύ προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υποσχεθεί ότι τα διαμερίσματα στη Γερμανία θα παραμείνουν ζεστά τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε:

«Λέω ότι έχουμε κάνει ακριβώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ότι θα λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούμε για πιο δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση όμως δεν θα είναι εύκολη».

Επικρίσεις

Με το βλέμμα στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε ότι «μέτρα όπως η πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου ή κατασκευής αγωγών στις βόρειες γερμανικές ακτές θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα».

Στην ερώτηση αν μπορεί να δώσει πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ που ζήτησε συντομότερα ντους και ρύθμιση του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ο κ. Σολτς απάντησε μονολεκτικά «μπα…». Η απάντησή του επικρίθηκε από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Βαυαρία, γερμανοπολωνή δημοσιογράφος της Deutsche Welle ρώτησε τον καγκελάριο:

Αλαζονεία

«Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι εγγυήσεις ασφάλειας που ανέλαβε η Γερμανία για την Ουκρανία;», για να απαντήσει εκείνος «θα μπορούσα» και αμέσως μετά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου.

Η απάντησή του προκάλεσε επικρίσεις και σχόλια περί αλαζονείας από δημοσιογράφους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024