Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζάκι Κένεντι: Το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα

Τζάκι Κένεντι: Το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα

Το 1961 η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα

Στις 28 Ιουλίου 1929, γεννήθηκε η Ζακλίν Λι Μπουβιέ, μετέπειτα σύζυγος του Τζον Κένεντι και μετά τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου, σύζυγος του έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Τον Ιανουάριο του 1961, η εκλογή του Τζον Κένεντι ως προέδρου των ΗΠΑ τής έδωσε τον ρόλο της πρώτης κυρίας. Σύντομα η προσωπικότητα και η γοητεία της έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να μιλάει για αυτήν.

Τον Ιούνιο του 1961, η πρώτη επίσκεψη της Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Αμαλίας Μεγαπάνου, συζύγου του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, κυριαρχεί στην εγχώρια επικαιρότητα. Λίγες ημέρες πριν την άφιξή της, «ΤΑ ΝΕΑ» συστήνουν την πρώτη κυρία στο ελληνικό κοινό.

«ΤΑ ΝΕΑ», 5.6.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 5ης Ιουνίου 1961:

«Ποτέ άλλοτε οι Αμερικανοί δεν εμίλησαν τόσο πολύ για την γυναίκα του προέδρου των, όσο αυτή τη φορά για την κυρία Ζακελίν Κένεντι, σύζυγον  του Δημοκράτου ηγέτου, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. (…)

» Αλλά αν οι Αμερικανοί κατώρθωσαν να αποκτήσουν μια γυναίκα – σύμβολο, για την συγκεκριμένη αυτήν περίπτωσι της κυρίας Ζακελίν Κένεντι, η νίκη δεν είναι απολύτως δική τους…

»Γιατί η κυρία Ζακελίν Κένεντι είναι Γαλλίδα. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα επέτυχε να έχη τον τίτλο της αντιπροσωπευτικής Αμερικανίδας, παρά το γεγονός ότι το 1960, όταν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Ντε Γκωλ, επεσκέφθη την Ουάσιγκτον προέβη σε μία δήλωσι – διεκδίκησι:

“To μόνο πράγμα που επιθυμώ να επιστρέψη στη Γαλλία από την Αμερική, είναι η ωραία κυρία Κένεντι”».

Το ταξίδι της Τζάκι Κένεντι στην Ελλάδα περιελάμβανε επίσκεψη στην Αθήνα, το Σούνιο και την Επίδαυρο καθώς και σύντομη κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

«ΤΑ ΝΕΑ», 5.6.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Σήμερα το απόγευμα φθάνει εις την Ελλάδα η κ. Ζακελίν Κένεντι, σύζυγος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κατόπιν προσκλήσεως της κ. Αμαλίας Καραμανλή. Η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ θα παραμείνει εις την Ελλάδα εννέα ημέρες ως απλή τουρίστρια (…) Θα επισκεφθή με την θαλαμηγόν του κ. Νομικού «Νορθ Γουίντ» διάφορα νησιά των Κυκλάδων στα οποία θα αναπαυθή.

«Εις την κρουαζιέραν αυτήν δεν θα λάβη μέρος η κ. Αμαλία Καραμανλή διότι την ενοχλεί η θάλασσα. (…)

»Το σκάφος έχει ήδη με επιμέλεια καθαρισθή και στολισθή με λουλούδια. Τα φαγητά που θα μαγειρεύωνται θα είναι ελληνικής κουζίνας, σύμφωνα με επιθυμίαν της κυρίας Κένεντι.

»Ο μάγειρας του σκάφους θα προσφέρη εις την επιβάτιδα, εκτός των άλλων, τις δύο ονομαστές σπεσιαλιτέ τους. Τις μελιτζάνες παπουτσάκια και τυρί γραβιέρα τηγανιτό».

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.6.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Την Τζάκι Κένεντι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το πρωθυπουργικό ζεύγος.

«Οι φωτορεπόρτερς εκινήθησαν προς την πρώτην Κυρίαν της Αμερικής και τον πρωθυπουργόν κ. Καραμανλήν καθώς αντήλλασσαν χειραψίαν. Καθένας ήθελε να απαθανατίση τις στιγμές αυτές και παρέκαλει τον κ. πρωθυπουργό και την Υψηλή Ξένη να στραφούν προς τους φωτογραφικούς φακούς».

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.6.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Πλήθος κόσμου συνωστιζόταν σε κάθε σημείο που εμφανιζόταν η Τζάκι Κένεντι, ενώ την κατεδίωκαν συνεχώς οι παπαράτσι της εποχής.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.6.1961, Ιστορικό Αρχείο 

Κατά την παραμονή της στη Μύκονο μίλησε για λίγο στους δημοσιογράφους.

-Ποιο είναι το όνειρό σας στη ζωή; Τι επιθυμείτε να έχετε;
-Ένα ευτυχισμένο σπιτικό, τίποτε άλλο.
-Τι σας έχει αρέσει πιο πολύ στην Ελλάδα;
-Τα μικρά παιδάκια που συναντώ, γιατί είναι όλα χαριτωμένα και συμπαθέστατα και τα γλυκά της χώρας σας.
-Νοιώθετε ευτυχισμένη;
-Βεβαιότατα. Και τώρα που με πληροφόρησαν ότι ο σύζυγός μου είναι καλά πλέον, ακόμη περισσότερο

Tις ημέρες εκείνες ο Κένεντι βρισκόταν στη Σύνοδο κορυφής της Βιέννης σε πολύωρες συζητήσεις με τον σοβιετικό ηγέτη, Νικίτα Χρουστσόφ. Ο αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε τέτοια πίεση από τον ρώσο συνομιλητή του ώστε να χαρακτηρισει τη μεταξύ τους συνάντηση ως «την χειρότερη στιγμή στη ζωή μου».

Η Τζάκι Κένεντι έφυγε από την Ελλάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ούτε η ίδια ούτε κανείς μπορούσε να φανταστεί όσα τραγικά και απρόβλεπτα θα συνέβαιναν στη ζωή της λίγα χρόνια αργότερα.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024