Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάρι, για να γνωρίσεις την αυθεντική Ιταλία

Μπάρι, για να γνωρίσεις την αυθεντική Ιταλία

Μία γοητευτική και ανεπιτήδευτη πόλη και μαζί μία ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσεις την Απουλία

Γεμάτο αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που αντανακλούν τη μακρά και περίπλοκη ιστορία του, γραφικό αλλά όχι εμπορευματοποιημένο, και μοναδικό σε κάθε του λεπτομέρεια, το Μπάρι απευθύνεται σε ταξιδιώτες και όχι σε τουρίστες. Όσες μέρες κι αν αφιερώσεις για να γνωρίσεις τις ομορφιές του, πάντα θα υπάρχει κάτι ακόμη να δεις. Και αν θέλεις να εξερευνήσεις την Απουλία – μια από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές της Ιταλίας με έντονο το ελληνικό στοιχείο – το Μπάρι είναι σίγουρα η καλύτερη βάση για τις εκδρομές σου. Αν θέλεις να ανακαλύψεις και εσύ τις ομορφιές του Μπάρι κλείσε θέση σε μια από τις απευθείας πτήσεις της AEGEAN.

.

Βόλτες χωρίς σκοπό στην παλιά πόλη

Στενά δρομάκια, check. Εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια, check. Παραδοσιακά στοιχεία που σε ταξιδεύουν στον χρόνο, ακόμη πιο check – τα εικονοστάσια στους τοίχους των σπιτιών θα σου μείνουν αξέχαστα. Η παλιά πόλη είναι γεμάτη ζωή και αναμνήσεις αιώνων και σε προκαλεί να πάρεις τον λάθος δρόμο για να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερες αναπάντεχες σκηνές.

Μη χάσεις: Στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα συναντήσεις την Strada delle Orrechiette, όπου ντόπιες παρασκευάζουν μπροστά σου, επάνω σε πάγκους, το ομώνυμο ντόπιο ζυμαρικό. Ναι, πρέπει οπωσδήποτε να τα αγοράσεις – και να τα δοκιμάσεις.

.

Ιστορία σε κάθε στροφή

Παρά τον σημερινό 100% ιταλικό χαρακτήρα του, το Μπάρι έχει περάσει από τα χέρια Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Αράβων, Ενετών, Νορμανδών, Αραγόνων και Βουρβόνων. Και η αλληλεπίδραση όλων αυτών των πολιτισμών μπορεί να γίνει αντιληπτή σε κτίρια και ιστορικά μνημεία από άκρη σε άκρη της πόλης. Μια επίσκεψη στο Καστέλο Σβέβο, το νορμανδικό κάστρο του Μπάρι που χτίστηκε περίπου στα 1131 μ.Χ. είναι επιβεβλημένη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Βασιλική του Αγίου Νικολάου, του 11ου αιώνα, με τη μοναδική της αρχιτεκτονική και ιστορία, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου και η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας. Ο Καθεδρικός του Μπάρι (Cattedrale di San Sabino), από την άλλη, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής – και κρύβει πολλά μυστικά στο εσωτερικό της.

Μη χάσεις: Μην κοιτάξεις τον Καθεδρικό μόνο απ’ έξω. Έχει χτιστεί επάνω στην αυθεντική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σαβίνου της Κανόσα, και στην κρύπτη του βρίσκεται ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό μουσείο, όπου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια της αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας, αλλά και απομεινάρια ρωμαϊκών ερειπίων.

.

Το πραγματικό νόημα της ιταλικής κουζίνας

Μην κάνεις το λάθος να εγκαταλείψεις το Μπάρι πριν φας (και ξαναφάς, και ξαναφάς) αυθεντική focaccia barese – αν έχεις την εντύπωση ότι τρως φοκάτσια και στην Ελλάδα, μια μπουκιά θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για το παραδοσιακό ιταλικό gelato, αλλά και για τα ολόφρεσκα ψάρια που αλιεύονται στις θάλασσες του Μπάρι.

Μη χάσεις: Τίποτα δεν φωνάζει «Απουλία» όσο το panzerotto. Πρακτικά, είναι η τοπική εκδοχή του καλτσόνε: μια ζύμη πίτσας γεμισμένη με ντομάτα και μοτσαρέλα, η οποία τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανή.

.

Παραθαλάσσιοι περίπατοι

Στην παραλία του Μπάρι, απλώνεται ένας μακρύς γραφικός περίπατος με θέα την Αδριατική, συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων, που ξεκινά από την Piazza del Ferrarese και καταλήγει στην παραλία Pane e Pomodoro. Πιο κλασικό τουριστικό spot είναι το τμήμα Lungomare Nazario Sauro, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Αν έχεις χρόνο και όρεξη για περπάτημα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ζήσεις πλήρως την ομορφιά και τις αντιθέσεις της πόλης.

Μη χάσεις: Τη συνοικία Μυρά (Murat) με την ενδιαφέρουσα ρυμοτομία που ξεκινά από τον παραλιακό πεζόδρομο και καταλήγει στον κεντρικό σταθμό του Μπάρι, με τα palazzos της μουσολινικής περιόδου. Ξεκίνα τη βόλτα σου από νωρίς, για να καταλήξεις να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα από την ρόδα ύψους 55 μέτρων και απίθανη θέα σε όλη την πόλη. Και φυσικά, κάνε μια στάση για άφθονες φωτογραφίες στη μεγαλοπρεπή όπερα Teatro Petruzzeli, όπου έχουν φιλοξενηθεί ορισμένοι από τους σημαντικότερους τενόρους και σοπράνο του 20ου και 21ου αιώνα.

.

Εξερευνήσεις στην Απουλία

Είπαμε, το Μπάρι εκτός της δικής του ομορφιάς, αποτελεί την «πόρτα» και για πολλές ακόμη. Για να ανακαλύψεις την πραγματική ομορφιά της Απουλίας, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μονόδρομος. Θα σε αποζημιώσει με απίθανες ομορφιές, όπως το πραγματικά ξεχωριστό Αλμπερομπέλο, με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τους παράξενους τρούλους του. Αν ο δρόμος σε βγάλει μέχρι την επαρχία του Λέτσε, μπορείς να επισκεφθείς τις εννιά κωμοπόλεις όπου οι Γκρεκάνοι μιλούν ακόμη ελληνικά.

Μη χάσεις: Σε απόσταση αναπνοής από το Μπάρι, θα βρεις τα σπήλαια Castellana, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες τους. Αν, από την άλλη, ψάχνεις εντυπωσιακές παραλίες η Torre Guaceto, κοντά στο Αλμπερομπέλο, θα σε ενθουσιάσει με τα σμαραγδένια νερά και τα κοράλλια της.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024