Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
River Party: Το «βαθύ» ποτάμι που αγκάλιασε τη μουσική

River Party: Το «βαθύ» ποτάμι που αγκάλιασε τη μουσική

Η χαρά για το αντάμωμα... Αυτή και μόνο ήταν η κινητήριος δύναμη, γι' αυτό που σήμερα όλοι ξέρουμε ως River Party

Το river party στο Νεστόριο Καστοριάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά και κατασκηνωτικά  φεστιβάλ της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Το γίνεται  στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Εκεί πλήθος κόσμου διασκεδάζει και η σκηνή της συναυλίας γεμίζει με γνωστούς καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής.

Αυτό που σήμερα έχει εξελιχθεί στο River Party

Έχει, περίπου, 44 χρόνια ιστορίας. Συγκεκριμένα το 1978 μια παρέα παιδιών,  που δεν ζούσαν στο Νεστόριο αλλά ερχόντουσαν από την Αμερική  μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες για να επισκεφτούν τους συγγενείς τους, μη έχοντας άλλους τρόπους διασκέδασης οργάνωναν μικρά πάρτι δίπλα στο ποτάμι.  Τα βράδια εκείνα ο καθένας έφερνε ο, τι  είχε και σε συνδυασμό με το ρεύμα από το χωριό και τη μουσική η γιορτή κρατούσε μέχρι τις πρώτες…. πρωινές ώρες. Έτσι άρχισε να δημιουργείται ένα reunion  πάρτι-συγκέντρωση- όπου οι φίλοι συναντιόνταν κάθε χρόνο , πιστοί στο συναίσθημα της γιορτής οι οποίοι  διασκέδαζαν  με την παρουσία τοπικών συγκροτημάτων . Με τα χρόνια  το πάρτι οργανώθηκε καλύτερα , δημιουργώντας το θεσμό του river party που μιμήθηκαν και άλλες περιοχές της χώρας έκτοτε….

Η σχέση του Δημήτρη Κουτσομύτη με το Φεστιβάλ

Το 1985 ο Δημήτρης Κουτσομύτης και η παρέα του αποφασίζουν να κάνουν την πρώτη απόπειρα διοργάνωσης φεστιβάλ στο ποτάμι. «Καλέσαμε τους Blues Gun, μερικά λαϊκά συγκροτήματα για να έχουμε και κάποια εμπορικότητα και τις Τρύπες. Η συμφωνία μάλιστα ήταν να πληρώνονταν μόνο αν βγάζαμε χρήματα. Ηταν μια μαγική συναυλία. Όλα πήγαν καλά και τα έξοδα βγήκαν».

Στο πέρασμα των χρόνων το Φεστιβάλ άλλαξε μορφή αρκετές φορές… Τα εμπορικά σχήματα που ανέβαιναν, αντιμετωπίζονταν με σκληρότητα από τους χιλιάδες κατασκηνωτές που είχαν γίνει φαν αυτής της ποταμίσιας μουσικής γιορτής. Πολλές φορές, ονόματα της παραλιακής που ανέβηκαν για να τραγουδήσουν δέχθηκαν από τους θεατές επίθεση με κουτάκια μπίρας και αναψυκτικά. Ανάλογες μεταπτώσεις είχε περάσει και το Φεστιβάλ του Αρδα, ένα ακόμη μεγάλο φεστιβάλ.

Η ταυτότητα του River Party επανήλθε

Το 2010 ο Δήμος Νεστορίου αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάληψη της διοργάνωσης. Η ταυτότητα του River Party επανήλθε. Ο νυν παραγωγός Διονύσης Ποτσολάκης λέει: «Τα σχήματα που παίζουν είναι από τον έντεχνο, ροκ χώρο. Θέλαμε να δώσουμε πάλι χαρακτηριστικά που να θυμίζουν τις καλές εποχές αυτής της γιορτής». Και φυσικά, η ανταμοιβή δεν άργησε να έρθει. Υστερα από 44 χρόνια η περιοχή, τις ημέρες του Φεστιβάλ, αποκτά ιδιαίτερη κινητικότητα καθώς περισσότερα από 50.000 άτομα κατασκηνώνουν ή αναζητούν κατάλυμα στους γύρω ξενώνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η επισφράγιση της επιτυχίας του Φεστιβάλ υπογραμμίζεται από την κατάταξή του στη 12η θέση στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του Europe Festival Awards 2012 αλλά και από την «εξαφάνιση», μέσα σε λίγες ώρες, των 1.000 πενθήμερων εισιτηρίων από την ηλεκτρονική τους κυκλοφορία.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας  από διάφορα μέρη της Ελλάδος έρχονται να διασκεδάσουν, να χορέψουν, να γνωριστούν και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα για 5 μέρες. Οι κατασκηνωτές έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να διασκεδάσουν στο river party αλλά και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως περίπατοι στα μονοπάτια του Νεστορίου, yoga , zumba , αναρρίχηση, ξενάγηση στη σπηλιά του Δράκου και τέλος να συμμετέχουν σε διάφορους διαγωνισμούς όπως παντομίμα.  Ακόμα, οι κατασκηνωτές μπορούν να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι και οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν μακροβούτια από τα βράχια που υπάρχουν εκεί.

Τι απέγινε αυτή η παρέα που το έκανε για πρώτη φορά..

«Έρχονται πάρα πολλοί από τους παλιούς. Ακόμη και ο πρώτος που είχε την ιδέα από εκείνη την παρέα έρχεται κάθε καλοκαίρι, επειδή έχει το πατρικό του σπίτι εκεί. Ήταν Νεστορίτης, μετανάστης από την Αμερική. Χαίρεται πάρα πολύ με την εξέλιξή του. Όταν ήταν πιτσιρικάς, βέβαια, κατασκήνωνε δίπλα στο ποτάμι. Αυτό είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις.», λέει ο Γιώργος.

Καλοκαίρι 2022: Το 42ο River Party έρχεται 4 με 7 Αυγούστου στο Νεστόριο Καστοριάς

Φέτος, από 4 έως 7 Αυγούστου όλη η χώρα θα κινείται στον παλμό του 42oυ River Party στο Νεστόριο Καστοριάς. 4 μέρες μουσικής πανδαισίας δίπλα στο ποτάμι, σε ένα ονειρικό τοπίο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να κάνουν την διαμονή σας ξεκούραστη. Εκδρομείς από όλη την χώρα αναμένεται να κατακλύσουν τον μοναδικής ομορφιάς χώρο μας. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • ΠΕΜΠΤΗ 4/8
    ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ
    LOCOMONDO
    12os ΠΙΘΗΚΟΣ
    BLUES WIRE
    THE MUSIX
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/8
    ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
    ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ
    ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ
    ΧΑΤ ΤΡΙΚ
    Φ.LABS
    ΔΕΚΑΕΝΝΙΑ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 6/8
    ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
    ΧΑΪΝΗΔΕΣ
    BLOODY HAWK
    FUNDRACAR
    ΚΟΥΠΕΣ
    SUMMER OF FREUD
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 7/8
    GORAN BREGOVIC
    BAILDSA
    BANDA ENTOPICA
    BAILEMOS
    WALKMAN

Πηγή: Cityportal

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024