Υπερωρίες και επίδομα επικινδυνότητας στους πυροσβέστες – Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Οι πυροσβέστες θα μπορούν να εργάζονται 12 επιπλέον ημέρες σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
Αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών έρχονται με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα.
Χαρακτηριστικά, δίνεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες, εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν περιπολίες ή υπηρετούν σε πεζοπόρα τμήματα σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%.
Η αποζημίωση για τις υπερωρίες ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την εργασία πέραν του πενθημέρου, προσαυξημένη κατά 20%.
Έτσι, οι πυροσβέστες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «μετά από έγκριση του οικείου Διοικητή, θα μπορεί να εθελοντικά να απασχοληθούν μέχρι τέσσερα οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης».
«Η αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Επίδομα επικινδυνότητας
Παράλληλα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα ειδική διάταξη ορίζει ότι συγγενείς πολιτών που μετείχαν οικειοθελώς σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και έχασαν την ζωή τους μπορούν να προσληφθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως πολιτικό προσωπικό.
- Live streaming: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’
- Σάνεν Ντόχερτι: Πικρή δικαστική μάχη 18 μήνες από τον θάνατο της – Η περιουσία, ο πρώην σύζυγος και η προδοσία
- Ινδονησία: Εντοπίστηκε μία σορός μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους
- ΕΕ: Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα – Μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις να λειτουργήσουν ως ανάχωμα;
- Ο Άνταμ Σίλβερ αποκάλυψε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν ετοιμάζεται για το NBA Europe
- Greece Pushes Energy Hub Role Linking Saudi Arabia to Europe
- Αιτωλοακαρνανία: Στον ανακριτή ο 44χρονος για τη δολοφονία του 50χρονου – Τι είπε στους αστυνομικούς όταν τον συνέλαβαν
- Αυστραλία: Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση καρχαρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)





























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442