Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Καίγονται μαζί με τα δάση - Κατοικίδια και άγρια ζώα απέναντι στον πύρινο εφιάλτη

Φωτιά: Καίγονται μαζί με τα δάση – Κατοικίδια και άγρια ζώα απέναντι στον πύρινο εφιάλτη

Ο απολογισμός της επόμενης μέρας θα αναδείξει την καταστροφή, το πράσινο που έγινε μαύρο όμως δεν θα σταθεί ποτέ σε κείνους που ζούσαν μέχρι τότε εκεί, και χάθηκαν για πάντα.

Είναι οι κάτοικοι του δάσους, που προϋπήρχαν των ανθρώπων, εκατοντάδες ή χιλιάδες είδη, πουλιά, θηλαστικά, ερπετά, αμφίβια που συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές των ορεινών όγκων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ύψος ανάλογα με το είδος της βλάστησης.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το εύρος της χλωρίδας που υπάρχει σε κάθε βουνό, σε κάθε μεγάλο δάσος, και πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της απώλειας όταν σβηστεί η φωτιά, που αποτεφρώνει το ενδιαίτημά τους, το οικοσύστημα που είναι πολύτιμο για αυτά όσο και για τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Συγκλονιστικές εικόνες από το εργοστάσιο όπου ξέσπασε πυρκαγιά

Είναι μια δεύτερη μάχη που γίνεται τα τελευταία χρόνια, λιγότερο αισθητή, το ίδιο αγωνιώδης, εκείνη των εθελοντών που σε κάθε πυρκαγιά, προσπαθούν να διασώσουν τα ζώα που δεν μπορούν να γλυτώσουν.

Είτε αυτά είναι άγρια, είτε κατοικίδια, αφημένα από τους ανθρώπους σε κήπους και βεράντες, σε σπίτια που εγκατέλειψαν άρον άρον για να σωθούν από τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στον Εβρο: Δύο χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο – Αντιπυρικές ζώνες δημιουργεί ο Στρατός

Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις κατοικίδιων που χάθηκαν στις φλόγες, εγκλωβισμένα στους μαντρότοιχους ή τα συρματοπλέγματα, και αμέτρητες είναι οι προσπάθειες ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που προσπαθούν να τα διασώσουν, είτε αυτά έχουν ιδιοκτήτη είτε όχι.

Ο απολογισμός της επόμενης μέρας θα αναδείξει την καταστροφή, το πράσινο που έγινε μαύρο όμως δεν θα σταθεί ποτέ σε κείνους που ζούσαν μέχρι τότε εκεί, και χάθηκαν για πάντα.

Και όσοι κατάφεραν να γλυτώσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να γυρίσουν, γιατί δεν υπάρχει κορμός ούτε φύλλωμα  να φωλιάσουν.

Πιστές στο ραντεβού τους σε κάθε πύρινο εφιάλτη οι ομάδες εθελοντών, ή και άνθρωποι από μόνοι τους, μπήκαν στα δάση της Πεντέλης, του Ντραφίου, της Παλλήνης, για να εντοπίσουν ανήμπορα ζώα.

Η κάμερα ακολούθησε μία τέτοια ομάδα στην Πεντέλη.

Εθελοντές και πυροσβέστες έχουν βρει ένα σκυλάκι σε μία κλειδωμένη αυλή. Η φωτιά πλησιάζει…

Με έναν κόφτη ανοίγουν την πόρτα, παίρνουν το σκυλί αγκαλιά και προσπαθούν να το ηρεμήσουν και να του δώσουν λίγο νερό.

Γιατί αρκετοί ήταν αυτοί που είτε δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους να σώσουν τα κατοικίδιά τους,  είτε πάνω στον πανικό τους δεν τα σκέφτηκαν. Πολλά πέθαναν. Τ

Το βράδυ της πύρινης κόλασης στην Πεντέλη εθελοντές προσπαθούσαν να σώσουν και τα αδέσποτα που βρίσκονταν σε σοκ.

Αρκετά από αυτά είχαν εγκαύματα στα πόδια τους. Κάποια πατώντας στις φλόγες είχαν ματώσει.

«Ήταν τρομαγμένα όλα. Αμύνονταν μόλις μας πλησιάζαμε. Τα βάλαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, αλλά και ήρεμα στα αυτοκίνητα. Πήγανε στην φιλοξενία και σήμερα κάναμε την επανένταξη», δήλωσε η εκπαιδεύτρια σκύλων Ιωάννα Κέππα.

Ο πάτερ Χρύσανθος έδωσε πραγματική μάχη να σώσει τα αδέσποτα. Είναι εθελοντής και τα φροντίζει. Σήμερα ήταν πολύ χαρούμενος που γύρισαν στην αυλή του από την φιλοζωική ομάδα που τα έσωσε…

«Δόξα τω Θεώ τα περισσότερα σώθηκαν. Υπάρχει ένα σκυλάκι που δεν αντιληφθήκαμε και έχει μικρά εγκαύματα. Το στείλαμε σε γιατρό να το περιθάλψει και μετά θα γυρίσει πάλι εδώ», είπε ο πάτερ Χρύσανθος.

Φιλοζωική οργάνωση για τα αδέσποτα του δήμου Παλλήνης επιστρέφει σήμερα 22 αδέσποτα, τα οποία σώθηκαν την ημέρα της πυρκαγιάς, στα σημεία τα οποία τα βρήκαν.

Αργά το απόγευμα θα επιστραφούν άλλα δέκα.

Γυρίζουν πίσω

Τις επόμενες ήμερες θα επιστρέψουν στις γειτονιές τους και τα επόμενα αδέσποτα ζώα αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αγωγή τους για τα εγκαύματα.

Ο κ. Βαγγέλης Δρίβας, μερίμνησε για εκείνο το λυκόσκυλο που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τη φωτιά, που η φωτιά του έκαψε τη μέρος του κεφαλιού, που συγκίνησε τόσο κόσμο. Εγραψε στο facebook μεταξύ άλλων:

Ο σκυλάκος που έχει κοινοποιηθεί από εχθές δεκάδες έως εκατοντάδες φορές, με τα εγκαύματα σε πρόσωπο και γενικότερα όλο το σώμα βρέθηκε.

Δεν μπορούσε να δει

Έψαξα αρκετά, ρώτησα πολλούς κατοίκους, αλλά και με τη βοήθεια του Δημήτρη και της Γιώτας διαδικτυακά, κατάφερα να βρω το σπίτι στο οποίο είχε περισυλλεχθεί, αλλά χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει άμεσα λόγω των πολλών εγκαυμάτων, δεν μπορούσε καν να δει.

Μεταφέρθηκε στους κτηνιάτρους της ΕΔΚΕ και στην εγκατάσταση που έστησε το Dogs’ Voice με την Elena Dede στο Γαλάτσι ΛΑΤΩ και στη συνέχεια θα οδηγηθεί για νοσηλεία σε κλινική.

Στο Γαλάτσι μεταφέρθηκε και δεύτερος σκύλος που φυλασσόταν στο συγκεκριμένο σπίτι από άλλους εθελοντές.

Μπράβο σε όλους τους εθελοντές!

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024