Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το καλοκαίρι της αγωνίας: «Φουντώνουν» οι καταγγελίες για εμπρησμούς - Αγωνία για δεκάδες διάσπαρτες μικροεστίες

Το καλοκαίρι της αγωνίας: «Φουντώνουν» οι καταγγελίες για εμπρησμούς – Αγωνία για δεκάδες διάσπαρτες μικροεστίες

Το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ειδικά σε μια περίοδο που οι άνεμοι κάνουν τα δικά τους... παιχνίδια

Μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την Πυροσβεστική ήταν και η σημερινή, καθώς για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με το χρόνο, αλλά και με τις τεράστιες φλόγες στα πύρινα μέτωπα που έκαψαν τη χώρα μας.

Όλα ξεκίνησαν από το Νταού Πεντέλης, όπου ξέσπασε η φωτιά νωρίς το απόγευμα της Τρίτης με την πύρινη λαίλαπα να καταλήγει στην Παλλήνη και την Ανθούσα. Το μεσημέρι της Τετάρτης και ενώ οι πυροσβεστικές αρχές είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σήμανε νέος συναγερμός αυτή τη φορά για πυρκαγιά στα Μέγαρα.

Σα να μην έφτανε αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ένα ακόμα μέτωπο προκάλεσε συναγερμό στις αρχές. Αυτή τη φορά ήταν στη Σαλαμίνα. Και στις δυο περιπτώσεις, σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Ευτυχώς, τόσο η πυρκαγιά στα Μέγαρα, όσο και αυτή στη Σαλαμίνα, τέθηκαν υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, λίγο προτού αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Πλέον, το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, ειδικά σε μια περίοδο που οι άνεμοι κάνουν τα δικά τους… παιχνίδια και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατραπούν από σύμμαχοι σε εχθροί.

Αγωνία και την Πέμπτη

Ωστόσο, κανένας εφησυχασμός δεν υπάρχει στις αρχές, αφού και αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί, για τρίτη μέρα, η μάχη των Πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην Πεντέλη, αλλά και στις άλλες περιοχές.

Η φωτιά μπορεί να μην έχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά είναι δεκάδες οι μικροεστίες που συνεχίζουν να σιγοκαίνε στον ορεινό όγκο της Πεντέλης γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσής της.

«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι την έχουμε θέσει υπό πλήρη έλεγχο» ανέφερε αξιωματούχος της Πυροσβεστικής επισημαίνοντας παράλληλα ότι την Πέμπτη αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη της φωτιάς.

Υπόνοιες για εμπρησμό σε Πεντέλη και Σαλαμίνα

Όσον αφορά στα αίτια των πυρκαγιών, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Πρώτος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης είπε πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, μιλώντας έξω από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, είπε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής τη δουλειά του».

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός.

«Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη» πρόσθεσε.

Καταγγελίες και έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς

Παράλληλα, ένα ακόμη «γιατί» ταλανίζει τους κατοίκους της Πεντέλης από την Τρίτη το απόγευμα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Εικόνες, καταγγελίες και γεγονότα μπορεί να μην «δείχνουν» ακόμα τι προκάλεσε τα πύρινα μέτωπα, αλλά αποδεικνύουν τι τα αναζωπύρωσε και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια.

«Επαναλαμβάνεται το ίδιο πράγμα. Δεν κουρεύουν τα χόρτα και δεν ντρέπονται» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. «Ο δήμαρχος λέει πως είναι δουλειά μας να καθορίζουμε τη βλάστηση και μόνιμα η περιοχή έχει 2 μέτρα χόρτα» συνεχίζει. Το συγκεκριμένο παράπονο εξέφρασαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Για επαναλαμβανόμενα λάθη έκανε λόγο ο ειδικός δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος. «Έχουμε κάνει συνεχώς εκκλήσεις, έχουμε φτιάξει βίντεο, στέλνουμε συνεχώς μηνύματα για πρόληψη. Προτιμούν να πάνε στο καφενείο από το να καθαρίσουν τα χόρτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επιφυλακή για την Πέμπτη

Οι Αρχές παραμένουν σε συναγερμό αφού, όπως είπαμε παραπάνω, και η αυριανή μέρα θα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, στην Αττική θα είναι ιδιαίτερα υψηλός την Πέμπτη (21/7). Για αύριο Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024