Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα ζευγάρι mules με κοινή υπογραφή και made in Greece ταυτότητα

Ένα ζευγάρι mules με κοινή υπογραφή και made in Greece ταυτότητα

Η σχεδιάστρια μόδας Liana Camba και ο υποδηματοποιός Stathis Samantas σχεδίασαν ένα ζευγάρι παπούτσια για το αιώνιο, ελληνικό καλοκαίρι. Κείμενο: Έφη Αλεβίζου

Η συνεργασία είναι η αρχή της ζωής. Αυτό μοιάζει να διαλαλεί η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας μέσα από κάθε κίνησή της, ειδικά τα τελευταία χρόνια. To είδαμε με τη σειρά Gucci X Balenciaga, όπου δύο μεγάλοι οίκοι μόδας ένωσαν το όραμά τους, το χαρήκαμε με τη συλλογή Manolo Blahnik x Birkenstock, όταν η λάμψη του πρώτου προστέθηκε σε ένα υπόδημα καθημερινής χρήσης και ευρείας αποδοχής -σχεδόν μανίας.

Τώρα, δύο Έλληνες δημιουργοί, η σχεδιάστρια Λιάνα Καμπά και ο σχεδιαστής παπουτσιών Στάθης Σαμαντάς ενώνουν τη λατρεία τους για το χειροποίητο και υπογράφουν τα mules του ελληνικού καλοκαιριού.

-Πείτε μου για την έμπνευση πίσω από τη συνεργασία σας.
Λιάνα: Η αγάπη μου για τα παπούτσια με οδήγησε στον Στάθη Σαμαντά.
Στάθης: Με την Λιάνα Καμπά είχαμε συνεργαστεί και το 2021 σχεδιάζοντας μια capsule συλλογή παπουτσιών, την οποία είχα εμπνευστεί από την συλλογή των ρούχων της. Συγκεκριμένα μου πρότεινε και φτιάξαμε ένα ζευγάρι mules ντυμένο από το ίδιο ύφασμα που είχε ένα μαντό της συλλογής. Φέτος η κα.Καμπά ήθελε ένα σχέδιο λίγο πιο κοντά στις τρέχουσες τάσεις παρόλο που και οι δυο μας χαράζουμε το προσωπικό μας στυλ.

-Μιλήστε μου για το ύφος του συγκεκριμένου υποδήματος.
Λιάνα: Όσον αφορά τα παπούτσια, η μόδα και η ανάγκη της καθημερινότητας έχει αλλάξει. Σήμερα έχει σημασία τα παπούτσια μας να έχουν στυλ και να είναι άνετα. Και σαν λάτρης των πολυτελών υλικών, μου άρεσε η ιδέα μιας παντόφλας από μεταξωτό σατέν.
Στάθης: Πρόκειται για ένα ζευγάρι flat forms από ολομέταξο ύφασμα υποδηματοποιίας σε δύο χρώματα. Σκούρο πράσινο και βαθύ μπλε με μαύρο πέλμα διακοσμημένα με έναν εντυπωσιακό κούμπωμα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο ναι μεν συμβαδίζει με την τελευταία τάση στα πέδιλα με τους έντονους πάτους αλλά ταυτόχρονα προσδίδει το απαραίτητο glamour λόγω των πολυτελών του υλικών.

-Ταιριάζετε αισθητικά μεταξύ σας;
Λιάνα: Με τον Στάθη έχουμε συνεργαστεί και παλαιότερα, και αυτό έγινε διότι έχουμε την ίδια αντίληψη για την αισθητική, την ποιότητα, και την συνέπεια. Τα παπούτσια του Στάθη έχουν ποιότητα, φινέτσα και θηλυκότητα.
Στάθης: Πιστεύω πως ναι εντός ενός πλαισίου. Νομίζω πως το σημαντικό στις συνεργασίες είναι να βρεις τα κοινά στοιχεία με τον άλλον και αυτό έχει έναν βαθμό προκλητικής, ενδιαφέρουσας δυσκολίας. Τις διαφορές τις βλέπεις άμεσα σε όλες τις σχέσεις αλλά αν σταθείς σε αυτό δεν θα προχωρήσεις στην ζωή σου.

-Είναι οι συνεργασίες το μέλλον της μόδας;
Λιάνα: Ναι, είναι μια νέα τάση που πιστεύω ότι έχει προκύψει από την ανάγκη για νέες ιδέες. Μέσα από τις συνεργασίες δημιουργούνται πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Όταν μπλέκονται δυο δημιουργικά μυαλά, αυτό που βγαίνει είναι ιδιαίτερο, αναπάντεχο, φρέσκο, ίσως πιο τολμηρό, και σε ταξιδεύει σε νέους προορισμούς.
Στάθης: Γενικά το βλέπουμε σαν φαινόμενο να συμβαίνει πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Μου αρέσουν οι συνεργασίες διότι με αυτόν τον τρόπο βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τον άλλον. Δηλαδή πως ένα σχέδιο θα αποκτήσει δημιουργικά στοιχεία και από τους δύο χαρακτήρες οι οποίοι απαρτίζουν την συνεργασία.

-Ποιο είναι το ύφος της φετινής καλοκαιρινής σας συλλογής, της προσωπικής…
Λιάνα: Χρώμα και μετάξι σε τυλίγει, σε πάει στα σύννεφα, σε κάνει να χαμογελάς, να νιώθεις το απόλυτο θηλυκό. Δεν ξέρω να περιγράφω με λόγια τα ρούχα μου, αλλά μπορώ να σου πω τι συναισθήματα δημιουργούν σε μένα και στις πελάτισσες μου. Κι όταν τα εισπράττω, όπως τώρα, συνειδητοποιώ ότι αυτή είναι η ανταμοιβή μου και η χαρά μου.
Στάθης: Η φετινή μου καλοκαιρινή συλλογή είναι μια σχεδιαστική εξέλιξη του στυλ μου χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και χωρίς αναφορές σε παροδικά trends. Χτίζω μια παρακαταθήκη και προσπαθώ να κάνω στο στυλ μου και τα σχέδια μου αναγνωρίσιμα δίνοντας τους μια διαχρονικότητα χωρίς όμως να είναι παρωχημένα. Ακόμα και αν ακολουθώ τις τάσεις, πάντα αυτό γίνεται με τον δικό μου τρόπο και αυτό πρέπει να κάνει κάθε αυθεντικός σχεδιαστής. Διαφορετικά μιλάμε για εμπόριο.

-Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου σχέδιο από τις δημιουργίες σου;
Λιάνα: Ένα oversized καφτάνι-πουκάμισο από μεταξωτή μουσελίνα με πολύ ωραία κίνηση. Έχει τόσο αέρα και όγκο, που το λέω αλεξίπτωτο…
Στάθης: Αγαπώ πολύ τα φλατ, μυτερά παπούτσια. Ειδικά το σχέδιο με το διάφανο PVC το οποίο κάθε τόσο παρουσιάζω και με ένα διαφορετικό εφέ είναι από τα πλέον αγαπημένα μου.

-Γιατί η τέχνη του χειροποίητου θα κερδίζει πάντα έναντι της μαζικότητας του fast fashion;
Λιάνα: Ένα χειροποίητο item έχει σχεδιαστεί με αγάπη, έχει φτιαχτεί με φροντίδα, είναι μοναδικό, είναι πολύτιμο (δεν έχει να κάνει με την τιμή) , και όταν το αποκτάς νοιώθεις ότι έχεις κάνει ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό σου. Όπως και να το κάνουμε η ποιότητα ενός χειροποίητου ρούχου και η αισθητική του δεν συγκρίνεται με αυτό του fast fashion, που θέλεις να το πετάξεις τον επόμενο χρόνο. Και αξίζουμε τέτοια δώρα!
Στάθης: Στην διαδικασία της χειροποίητης κατασκευής θα έλεγα πως ο κάθε τεχνίτης αφήνει ένα κομμάτι του εαυτού του. Το προϊόν έχει τόσο έντονη την εικόνα της ανθρώπινης εργασίας και της τέχνης των ανθρώπινων χεριών που αυτό, κατά την γνώμη μου, όσο περνάει ο καιρός τόσο θα γίνεται και πιο ανεκτίμητο στην παραγωγή των πολυτελών ειδών. Πιστεύω πως η σχέση τεχνίτης – προϊόντος είναι μια σχέση η οποία έχει «αντιγηραντικές ιδιότητες» διότι αποκτά την πατίνα του χρόνου και τις αναμνήσεις του ανθρώπου ο οποίος έχει αγοράσει και έχει κάνει χρήση του προϊόντος αφήνοντας πάνω του την εμπειρία του. Αυτή η σχέση, αυτή η εμπειρία δεν κοστολογείται.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024