Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση «στεγανοποίησης» για να αποφευχθούν διαρροές ψηφοφόρων

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση «στεγανοποίησης» για να αποφευχθούν διαρροές ψηφοφόρων

Με στόχο να αποφευχθούν διαρροές από τις δεξαμενές του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα να διατηρήσει τη δυναμική που προσδίδουν τα διψήφια ποσοστά, κινείται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εμφαση στο να «στεγανοποιήσει» την κεντροαριστερή δεξαμενή του και τα διψήφια ποσοστά αποδοχής του, θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε φάση συγκεκριμενοποίησης των στρατηγικών του στόχων με νέο, μακρύτερο, εκλογικό ορίζοντα.

Αν θεωρηθεί δεδομένη, άλλωστε, η ακύρωση των σεναρίων για εκλογές το φθινόπωρο (όπως, πράγματι, φαίνεται με τα τωρινά δεδομένα) το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε πιέσεις που προβλέπει ότι θα υποστεί και από τα αριστερα και από τα δεξιά του, όσο και στην πόλωση που αποτελεί, πάντοτε, πρόβλημα στις επιδόσεις της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι τα ποσοστά που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις το καθιστούν στόχο τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο για τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών, όσο για το πώς θα εξελιχθούν οι συσχετισμοί στον δρόμο για τις κάλπες.

Κοινώς, η προτεραιότητα δεν είναι στα σενάρια του ΠΑΣΟΚ ως μετεκλογικού ρυθμιστή, αλλά στο πώς θα το αντιμετωπίσουν ως προεκλογικό ρυθμιστή. Ενα ψαλίδισμα του διψήφιου ποσοστού του ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη θα βόλευε πάρα πολύ, άλλωστε, τόσο την Πειραιώς όσο και την Κουμουνδούρου, πριν φτάσουν καν στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να συζητήσουν μαζί του για μια κυβερνητική συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη τη στρατηγική επιλογή που έχει κάνει η ΝΔ (κι είναι πολύ εμφανής ειδικά τις τελευταίες μέρες) να ξυπνήσει ξανά τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά» του κεντρώου κοινού. Είναι ενδεικτική, για παράδειγμα, η επαναφορά, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, του χαρακτηρισμού «εκτσογλανισμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια λέξη που έχει ταυτιστεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που την είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης κάνει κινήσεις προσέγγισης του ενδιάμεσου, κεντρώου, χώρου σε επίπεδο συμβολισμών και πολιτικών και θα συνεχίσει, επίσης, να στοχεύει και στους νέους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν την ιδέα της κοινωνικής κατοικίας, που, όπως τονίζουν, πρώτοι αυτοί έβαλαν στον δημόσιο διάλογο, αλλά τώρα εμφανίζεται να υιοθετεί και ο Πρωθυπουργός. Εκτιμούν, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εμφανίσει πρόγραμμα με «κοινωνικό πρόσημο» στις ανακοινώσεις του τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Ποντάρει στον εφησυχασμό

Το ίδιο κοινό επιδιώκει, εν τω μεταξύ, να προσεταιριστεί, από τη δική του μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας που ποντάρει στον εφησυχασμό του κεντρώου κοινού.

Στην προσπάθειά του να «μπετονάρει» τον χώρο απεύθυνσής του το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να επικεντρώνει στην προγραμματική αντιπολίτευση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, εκτιμώντας πως η επικείμενη δημοσιοποίηση του προγραμματικού πλαισίου που έχει ετοιμάσει η ομάδα πέριξ του Νίκου Χριστοδουλάκη θα αποκαλύψει το συμπαγές αφήγημά του για το μέλλον της χώρας, με έμφαση στις αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και την αποκατάσταση αδικιών με το βλέμμα στραμμένο στις νεότερες γενιές.

Ενδέχεται, παράλληλα, να δούμε την αντιπολιτευτική ρητορική του να γίνεται πιο επιθετική, διατηρώντας, ωστόσο, τη γραμμή αυτονομίας του από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τραβώντας κόκκινες γραμμές από το κλίμα «τοξικότητας» που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντοπίζουν στη δημόσια πολιτική συζήτηση.

Θεωρείται βέβαιο, επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τον σχεδιασμό της εξωστρέφειας, με τις συνεχείς επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος σε λαϊκές αγορές, πλατείες και γειτονιές, όπου συνεχίζουν να μοιράζουν ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις τους για την ακρίβεια και επιδιώκουν να συνομιλούν με πολύ κόσμο.

Εκτός, πάντως, από τα μέτρα για την ακρίβεια, που έχουν ήδη δημοσιεύσει, θα πρέπει να περιμένουμε δράσεις και συναντήσεις στοχευμένες για περισσότερη δημοσιότητα στις προτάσεις τους για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι νέοι και οι αγρότες.

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024