Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζουμε» τη μύτη μας – Από τι κινδυνεύουμε

Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζουμε» τη μύτη μας – Από τι κινδυνεύουμε

Είναι ένα συνήθειο που έχουν πολλοί άνθρωποι. Εάν γνώριζαν όμως πόσο και από τι κινδυνεύουν δεν θα το έκαναν.

Αλήθεια πόσοι και πόσοι σε στιγμές χαλάρωσης, ή… περισυλλογής δεν έχουν κάνει ανεπαίσθητα την κίνηση να φέρουν το δάχτυλο τους στη μύτη τους για να την σκαλίσουν. Πόσους άλλους δεν έχουμε δει αφηρημένους μέσα στο αυτοκίνητο περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φανάρι, να κάνουν αυτήν την κίνηση;

Η απάντηση είναι «αρκετοί» και σίγουρα όλοι τους έχουμε δει σε κάποια στιγμή. Και κυρίως η κίνηση αυτή ήταν συνηθισμένη – και είναι – στις μικρές ηλικίες. Στα παιδιά.

Το να σκαλίζει κάποιος τη μύτη του είναι μια αυτόματη κίνηση η οποία παρατηρείται στους ανθρώπους αλλά και στα συγγενικά πρωτεύοντα είδη, όπως οι πίθηκοι, οι χιμπατζήδες και άλλα.

Και όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή η κίνηση με το δάχτυλο κρύβει μεγάλους κινδύνους για την υγεία μας. Σε έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν πως 3 είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο πρώτος αφορά στη βλέννα που υπάρχει στα τοιχώματα της μύτης μας. Η βλέννα είναι ένα κολλώδες υγρό το οποίο παγιδεύει μικρόβια, σκόνες, βακτήρια αλλεργιογόνα (πχ γύρη από τα λουλούδια).

Δεν τα αφήνει να περάσουν μέσα στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν φλεγμονές. Όταν λοιπόν «σκαλίζουμε» συνεχώς τη μύτη μας, καταστρέφουμε τη βλέννα αυτή με αποτέλεσμα οι βλαπτικοί παράγοντες να παρακάμπτουν με ευκολία το πρώτο «κάστρο αντίστασης» του οργανισμού μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής: Στο δέρμα μας υπάρχουν διάφορα μικρόβια. Όταν λοιπόν βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στην ευαίσθητη περιοχή της μύτης είναι σαν να ανοίγουμε την κερκόπορτα στις ασθένειες. Τα δάχτυλα πάντα είναι βρώμικα.

Μάλιστα οι γιατροί συνδέουν το «σκάλισμα» της μύτης με την μεταφορά του «χρυσίζοντος Σταφυλόκοκκου» (Staphylococcus aureus), ενός μικροβίου που εντοπίζεται στο δέρμα και μεταφέρεται στις βλεννογόνιες μεμβράνες. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να προκαλέσει ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις.

Επίσης το «σκάλισμα» έχει συνδεθεί και με τη μετάδοση πνευμονιόκοκκου.

Βλεννοφαγία και Ρινοτιλεξομανία

Οι δυο λέξεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την υγεία και τη μύτη μας. Το ψυχαναγκαστικό και συνεχές σκάλισμα της μύτης σε σημείο να αυτοτραυματίζεται το εσωτερικό της ονομάζεται Ρινοτιλεξομανία.

Η βλεννοφαγία πάλι, είναι η συνήθεια που έχουν πολλά μικρά παιδιά και όχι μόνο να ρουφάνε την μύτη τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι ρουφάνε και βάζουν στον οργανισμό τους τα μικρόβια.

Το χειρότερο δε από όλα είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το αποτέλεσμα του «σκαλίσματος» της μύτης τους σε κάποιο αντικείμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να εκτίθενται στα μικρόβια που έχουν βγει μαζί με τη βλέννα.

Only in

«Τότε γιατί βγαίνεις;» - Εξοργιστική συμπεριφορά οδηγού λεωφορείου σε άνδρα με αναπηρία

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο TikTok ο άνθρωπος που καταγγέλλει την αδιανόητη συμπεριφορά του οδηγού του ΟΑΣΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023