Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΣΦΕΕ: Στενός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου για τις ελλείψεις

ΣΦΕΕ: Στενός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου για τις ελλείψεις

Στενό «μαρκάρισμα» σε ολόκληρη την αγορά φαρμάκου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αποδίδει η φαρμακευτική βιομηχανία τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία, κάνοντας φαρμακοποιούς και ασθενείς να ταλαιπωρούνται για την εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων.

Παρότι νόμιμη πρακτική, η φαρμακοβιομηχανία είναι σαφώς αντίθετη με τις παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούνται από τις φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να ζητά τη δυνατότητα παράλληλων εισαγωγών, προκειμένου να αντισταθμιστεί το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Φαρμακοποιοί: Λύση στις ελλείψεις φαρμάκων η υποκατάσταση

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ζητά αυστηρότερο έλεγχο στις φαρμακαποθήκες.

Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Δημήτρη Φιλίππου, με την οποία επισημαίνεται ότι το θέμα αφορά ελλείψεις στα φαρμακεία και όχι στα νοσοκομειακά φάρμακα, φωτογραφίζοντας εμμέσως τις παράλληλες εξαγωγές. Με την επιστολή τους, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Κων. Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, ζητούν συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Διαβάστε επίσης: «Φρένο» στις επείγουσες εισαγωγές φαρμάκων φέρνει η e-συνταγογράφηση

Στην πρότασή τους προτείνουν σε πρώτη φάση τη δήλωση των ημερήσιων πωλήσεων των φαρμακαποθηκών ανά κωδικό φαρμάκου και ΑΦΜ φαρμακαποθήκης, όπως συμβαίνει ήδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει τη διακίνηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ θα πρέπει να γνωστοποιεί στις φαρμακευτικές, τις εξαγωγές των φαρμάκων τους που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες, σε μηνιαία βάση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα εποπτεύεται.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη αναζητά κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής βασικών φαρμάκων

Λειτουργία φαρμακαποθηκών

Ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, κάτι που έχει προταθεί και από την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), με επανεξέταση των προδιαγραφών λειτουργίας των φαρμακαποθηκών ως προς το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, το μέγεθος της αποθήκης, τον αριθμό κωδικών κλπ.

Ο ΣΦΕΕ προτείνει ακόμη το ενδεχόμενο να τεθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών, καθώς επίσης και να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου των φαρμακαποθηκών από τις φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – για την τήρηση των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και την ενημέρωση του ΕΟΦ σχετικά.

Νομοθεσία

Καταλήγοντας ο ΣΦΕΕ προτείνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αλυσίδα φαρμάκου, ζητώντας επίσπευση της ίδρυσης του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) για την σειριοποίηση και ιχνηλάτηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025, καθώς η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που ζήτησαν και πήραν παράταση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας, όταν στις υπόλοιπες χώρες εφαρμόζεται ήδη από το 2019. Η εφαρμογή της οδηγίας θα επιτρέψει την παρακολούθηση κάθε κουτιού φαρμάκων σε κάθε σημείο της διαδρομής του από την παρασκευάστρια φαρμακευτική μέχρι τον ασθενή στον οποίο χορηγήθηκε.

Τέλος, ζητά την απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα.

Sports in

Το νέο φορμάτ της Superleague από την σεζόν 2024-25: Τα τρία «μίνι» πρωταθλήματα και το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Η Superleague αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονται τα playoff και playout, από την επόμενη σεζόν – Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024