Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μεσόγειο - Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μεσόγειο – Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Τρομάζουν οι προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, την ώρα που η μάχη με τις φλόγες και στις τρεις χώρες δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί η περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τη χώρα μας που για ακόμη ένα καλοκαίρι καλείται να παλέψει με πύρινα μέτωπα που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία, τεράστια μάχη δίνουν με τις φλόγες η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Γαλλία

Περισσότερα από 1.000 στελέχη της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ελέγξουν τις πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το μεσημέρι συνδράμουν στον αγώνα αυτόν και τα δύο Canadair που έστειλε ως βοήθεια η Ελλάδα.

Τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ζητήθηκαν από την ίδια τη Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει δασικές πυρκαγιές που καίνε στο διαμέρισμα Gironde, όπου 11.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Σημειώνεται πως έως σήμερα έχουν καεί 18.000 στρέμματα γης.

Παράλληλα, τρομάζει η πρόβλεψη του Meteo – France για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται να σημειωθούν στη Γαλλία τη Δευτέρα.

«Τρελές προβλέψεις από το Météo-France για τη Δευτέρα! Μεταξύ 40 και 42° ή περισσότερο, στις δυτικές περιοχές. Καθώς ο άνεμος στην ηπειρωτική χώρα απαιτεί σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές μεγάλη προσοχή, ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει και θα παραμείνει πολύ υψηλός. Οι σκέψεις και η βαθιά μας εκτίμηση στους πυροσβέστες μας».

Ισπανία

Στην Ισπανία οι φωτιές που καίνε σε τμήματα της Εξτρεμαδούρα, περιοχής στα σύνορα με Πορτογαλία και της κεντρικής περιοχής Καστίλλης και Λεόν, οδήγησαν στην εκκένωση τεσσάρων ακόμη μικρών χωριών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην Καταλονία, στα βορειοανατολικά, οι Αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και τις αθλητικές δραστηριότητες σε 275 πόλεις και χωριά για να αποτρέψουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και περιόρισαν τις αγροτικές εργασίες.

Πορτογαλία

Σύμφωνα με τις Αρχές της Πορτογαλίας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη ενάντια σε 13 πυρκαγιές. Χαρακτηριστικό είναι πως την Πέμπτη στην περιοχή Πινχάο η θερμοκρασία άγγιξε τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πόλεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, κυρίως, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Marta Temido, σημείωσε χθες πως το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει μία «εξαιρετικά ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του κύματος καύσωνα και ενημέρωσε πως ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες.

Βρετανία

Η Βρετανία μπορεί να μην απειλείται από πυρκαγιές, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι μετεωρολόγοι της χώρας προειδοποιούν για φαινόμενα «ακραίας ζέστης» που θα γίνουν αισθητά τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν θα σημειωθούν θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ασυνήθιστες, ίσως ρεκόρ θερμοκρασίες είναι πιθανές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε ο επικεφαλής της, μετεωρολόγος Πολ Γκούντερσεν. «Οι νύχτες είναι επίσης πιθανό να είναι ασυνήθιστα θερμές, ειδικά στις αστικές περιοχές» είπε. «Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευρείες επιπτώσεις σε ανθρώπους και υποδομές».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024