Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Βυθίζεται» η περιβαλλοντική πολιτική του Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: «Βυθίζεται» η περιβαλλοντική πολιτική του Τζο Μπάιντεν

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το πιο σημαντικό πρόγραμμα από την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου. Καταρρίπτοντας τις ελπίδες τόσο των Δημοκρατικών για πλειοψηφία στο Κονγκρέσο όσο εκατομμυρίων Αμερικανών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το πιο σημαντικό πρόγραμμα στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν. Ο γερουσιαστής ανακοίνωσε, μιλώντας σε αμερικανική εκπομπή  ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το πρόγραμμα  «Build Back Better» του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μάντσιν είναι  δημοκρατικός γερουσιαστής που έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια μέσω της ίδρυσης μιας εταιρείας εμπορίας άνθρακα στη πολιτεία του, τη Δυτική Βιρτζίνια.

Διαβάστε επίσης: Τζο Μάντσιν – Ο νέος πιο ισχυρός ή ο πιο «βρόμικος» «Τζο» στις ΗΠΑ;

 Η εσωτερική διαφωνία και οι λόγοι πίσω από αυτή

Ο Μάντσιν είναι ένας κεντρώος Δημοκρατικός, γεγονός που τον καθιστά μία κρίσιμη και αμφιταλαντευόμενη ψήφο για την Γερουσία των ΗΠΑ, που χωρίζεται σε 50-50 μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Για σχεδόν δύο χρόνια ο Λευκός Οίκος και οι συνάδελφοί του, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να παρακινήσουν τον Μάντσιν να υποστηρίξει ένα σαρωτικό πακέτο υποστήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Μάντσιν αποφάνθει τελικά ότι δεν θα στηρίξει το πρόγραμμα – τουλάχιστον όχι ακόμα- θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο κλυδωνισμού την ατζέντα των Δημοκρατικών πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που είναι πιθανό το κόμμα να χάσει την πλειοψηφία και συνεπώς τον έλεγχο του Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι λόγοι που αντιτίθεται ο Μάντσιν στο νομοσχέδιο

Ο Μάντσιν δήλωσε ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράφει από το 2008. Η υποστήριξη ενός πακέτου συνολικής αξίας 300 δις. δολαρίων για την προώθηση της καθαρής ενέργειας θεωρεί ότι θα  επιβάρυνει περαιτέρω τους Αμερικάνους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί το επιχείρημα αυτό το αμφισβητούν.

Ο Μάντσιν είναι επίσης, επιφυλακτικός σε μέτρα που στοχεύουν τον περιορισμό εξόρυξης ορυκτών καυσίμων για τον ίδιο λόγο, επικαλούμενος την αύξηση των τιμών της βενζίνης. «Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να παράγουν περισσότερα καύσιμα, τότε έχεις πρόβλημα», δήλωσε ο Μάντσιν.

Για μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση αλλά και επεξήγηση για την στάση του δημοκρατικού πολιτικού δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την υπαρκτή και επικίνδυνη σύγκρουση συμφερόντων. Καθώς, ο γερουσιαστής  διαθέτει επενδυτικά κεφάλαια σε εταιρία με ορυκτά καυσίμων. «Enersystems», αυτή είναι η εταιρία που κατέχει επενδυτικά κεφάλαια και επέφερε στον Αμερικανό πολιτικό έσοδα της τάξεως των 500.000 δολαρίων το έτος του 2020, δηλαδή το υπερδιπλάσιο του μισθού του από την θέση του στη Γερουσία.

Οι συνέπειες της αποστασίας του Τζο Μάντσιν

Τα συναισθήματα που επικρατούν στο κόμμα των Δημοκρατικών αλλά και σε ομάδες ακτιβισμού υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο θυμός, η απογοήτευση και η απόγνωση.

Οι πολιτικές συνέπειες, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω είναι ότι κινδυνεύει η πλειοψηφία των Δημοκρατικών έναντι των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Οι περιβαλλοντικές όμως συνέπειες αυτού θα είναι σοβαρές – όχι μόνο για τις ΗΠΑ, που σήμερα πλήττονται από ρεκόρ καύσωνα και πυρκαγιές, αλλά και για τον κόσμο. Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει να συρρικνωθούν αυτή τη δεκαετία και να έχουν εξαλειφθεί έως το 2050. Διαφορετικά,  ο κόσμος μεταβαίνει ολοταχώς προς μια καταστροφική κλιματική αλλαγή, με επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία και απώλεια βιοποικιλότητας.

Πώς αντιδρούν οι δημοκρατικοί και πώς θα πράξει ο Μπάιντεν

«Είναι τραγικό πως οι ιδιοτροπίες ενός εκλεγμένου αξιωματούχου μπορούν να εκτροχιάσουν μήνες κουραστικών προσπαθειών, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία όλων των Αμερικανών και να απειλήσουν το μέλλον του πλανήτη μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Μακ Έαχιν, βουλευτής των Δημοκρατικών.

Κάποιοι άλλοι βουλευτές απαίτησαν από τον Μπάιντεν να αναλάβει δράση ως πρόεδρος και να εκδώσει διάφορα εκτελεστικά διατάγματα που θα βοηθούσαν τελικά στη μείωση των εκπομπών αερίων από Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Ο Μπάιντεν, που θεωρείται ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που αυτοπαρουσιάστηκε ως πρόεδρος για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, έχει δει μεγάλο μέρος της ατζέντας αυτής να «έχει πάρει τον περίπατο».

Όμως, το να μην χρειάζεται πλέον ο Πρόεδρος να κατευνάσει τον Μάντσιν, για να διατηρήσει την ομοφωνία εντός του κόμματος θα έλεγε κάποιος ότι του λύνει τα χέρια.

Και αυτό γιατί οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί και από την στάση του ίδιου του Μάντσιν, επιτρέπουν στον Τζο Μπάιντεν να μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα πιο σκληρά για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να συμπλεύσει με την προεκλογική του ατζέντα.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024