Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Επιστολή «βόμβα» για το Καπιτώλιο - Με άνωθεν εντολή διαγράφηκαν αρχεία - Ο ρόλος του Τραμπ

ΗΠΑ: Επιστολή «βόμβα» για το Καπιτώλιο – Με άνωθεν εντολή διαγράφηκαν αρχεία – Ο ρόλος του Τραμπ

Το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή αποκάλυψε ότι τα μηνύματα από τις 5 και 6 Ιανουαρίου καταστράφηκαν μόνο μετά την υποβολή αιτήματος.

Μια επιστολή-«βόμβα» ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επιστολή του Γραφείου Γενικού Επιθεωρητή (OIG) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), τα μηνύματα που εστάλησαν μεταξύ πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2021 διαγράφηκαν, αφού το εποπτικό όργανο της υπηρεσίας ζήτησε τις επικοινωνίες στο πλαίσιο της εξέτασης της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Ισως να διωχθεί ποινικά για την επίθεση στο Καπιτώλιο, λέει η αντιπρόεδρος της εξεταστικής

Η αποκάλυψη της επιστολής, η οποία εστάλη την Πέμπτη στις επιτροπές Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σηματοδότησε την τελευταία αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας, εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου των ενεργειών της κατά την επίθεση, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Πότε έγινε η καταστροφή των μηνυμάτων

Ο γενικός επιθεωρητής, Joseph Cuffari, εμφανιζόμενος να αποδοκιμάζει τη διαγραφή των μηνυμάτων, κατήγγειλε την κίνηση αυτή και σημείωσε ότι η καταστροφή έγινε μόνον αφότου ο Οργανισμός ζήτησε τις επικοινωνίες στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας, σχετικά με την αντίδραση στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

«Η USSS έσβησε αυτά τα μηνύματα κειμένου, αφού η OIG ζήτησε αρχεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την USSS», δήλωσε ο Cuffari, δίνοντας έμφαση και στην αλληλουχία τού πότε έγινε η καταστροφή των αρχείων.

Ο Cuffari σημείωσε επίσης στην επιστολή ότι το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπε στους ερευνητές πως δεν επιτρέπεται να παραδώσουν απευθείας αρχεία στο εποπτικό όργανο και ότι έπρεπε πρώτα να ελεγχθούν από τους δικηγόρους του.

«Αυτός ο έλεγχος οδήγησε σε εβδομαδιαίες καθυστερήσεις στην απόκτηση των αρχείων από την OIG και δημιούργησε σύγχυση σχετικά με το αν είχαν παραχθεί όλα τα αρχεία», πρόσθεσε ο Cuffari.

Παραποίησε τα αρχεία η υπηρεσία προστασίας του προέδρου;

Η χρονική στιγμή της καταστροφής των μηνυμάτων, που αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είχε επισημάνει το Intercept και εξέτασε επίσης ο Guardian, έθεσε την προοπτική, η ανώτερη ηγεσία της Μυστικής Υπηρεσίας, που έχει αναλάβει την προστασία του προέδρου, να παραποίησε τα αρχεία.

Η επιστολή ανέφερε ότι η διαγραφή έγινε στο πλαίσιο ενός «προγράμματος αντικατάστασης συσκευών». Αλλά δεν ήταν σαφές μέχρι την περασμένη Πέμπτη, γιατί αυτό θα συνεπαγόταν την απώλεια των επικοινωνιών την ώρα που αυτές διερευνούνταν από το ανεξάρτητο εποπτικό όργανο της υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να κάνει κάποιο σχόλιο το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει ο Guardian.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποκάλυψη, ο Bennie Thompson, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενοχλήθηκε με το περιστατικό.

Ίσως καταθέσουν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών

«Προφανώς είναι ανησυχητικό και αν υπάρχει τρόπος να ανασυνθέσουμε τα κείμενα ή οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε», δήλωσε ο Thompson, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να καταθέσουν για το θέμα και γενικότερα για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Η αποκάλυψη αυτή ήταν το τελευταίο επιζήμιο περιστατικό γύρω από τη Μυστική Υπηρεσία τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο πρώην βοηθός του Τραμπ, Κάσιντι Χάτσινσον, κατέθεσε στην ειδική επιτροπή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε διαπληκτισμό με έναν πράκτορα στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Χάτσινσον κατέθεσε ότι ο Τραμπ προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο του προεδρικού SUV επειδή ήθελε να πάει στο Καπιτώλιο, παρά τις αντιρρήσεις της ομάδας ασφαλείας του, και φέρεται να είχε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του πράκτορα που οδηγούσε το όχημα.

Ο Τραμπ σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα το 2024 – Και δεν είναι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί ευχαριστημένοι

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έστειλαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, προεξοφλώντας την συγκέντρωση του πρώην προέδρου στην Αριζόνα αυτό το Σαββατοκύριακο και προϊδεάζοντας τους παραλήπτες για τα «σπουδαία» πράγματα που θα ακολουθήσουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «θέλει να βεβαιωθεί ότι θα είναι μια από τις καλύτερες συγκεντρώσεις του», όπως είπαν στους πιστούς οπαδούς του. «Προετοιμάζει την ομιλία που θα εκφωνήσει μπροστά στον αμερικανικό λαό».

«Η ομιλία που θα εκφωνήσει» ήταν ένας υπαινιγμός, σύμφωνα με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος – της μιας θητείας – είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο το 2024, σημειώνεται σε άρθρο του Guardian.

Με τον πληθωρισμό να «τρέχει» σε υψηλά 40 ετών και με τον Τζο Μπάιντεν να υποφέρει από ρεκόρ χαμηλών ποσοστών αποδοχής, το σενάριο των Ρεπουμπλικανών για την ανάκτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου γράφεται από μόνο του.

Ο Τραμπ μπορεί να τους κοστίσει τη νίκη το Νοέμβριο

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το κόμμα, πιστεύουν πολλοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, είναι ο Τραμπ να «θολώνει» το μήνυμα, μιλώντας για τον εαυτό του και το 2024.

«Ο Τραμπ δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να… χάσει μια ευκαιρία», δήλωσε ο Frank Luntz, ο δημοσκόπος που έχει μακρά πορεία ως σύμβουλος των εκστρατειών των Ρεπουμπλικάνων. «Έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια καταπληκτική, ιστορική αναγέννηση των Ρεπουμπλικανών και αντί γι’ αυτό κάνει τα πάντα για τον ίδιο. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στους Ρεπουμπλικάνους τις πλειοψηφίες».

Ο Luntz δήλωσε ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών είπαν στον Τραμπ «με σαφήνεια πως οτιδήποτε αποσπά την προσοχή από τον πληθωρισμό και τις αποτυχίες του Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει τις εκλογές στους Δημοκρατικούς. Αλλά γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν για να τον επηρεάσουν και ότι εκείνος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024