Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΦΕΑ: Να παραιτηθεί ο υβριστής υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος

ΣΦΕΑ: Να παραιτηθεί ο υβριστής υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος

Έντονη είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967 - 1974 για τις δηλώσεις Συρίγου σχετικά με το ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου σχετικά με το ρόλο του Πολυτεχνείου στην πτώση της χούντας και την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας.

Επιχείρησε να ρίξει λάσπη

Μάλιστα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 χαρακτήρισε «υβριστή» τον κ. Συρίγο και ζήτησε την παραίτησή του τονίζοντας ότι ρίχνει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε επίσης Βουλή: Χαμός για Πολυτεχνείο και Χούντα

«Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με την προκλητική του ομιλία επιχείρησε να ρίξει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποκαλώντας την «μύθο», ενώ την ενοχοποίησε για τις «για ψύλλου πήδημα» διαδηλώσεις, την «ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων», τις «καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών», τη «βία» και τις επιθέσεις σε γραφεία πρυτάνεων» αναφέρει ο ΣΦΕΑ.

«Απαξιώνοντας, μάλιστα, τις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης, τις αποκάλεσε «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία»(!), εκφράζοντας έτσι τη σταθερή απέχθεια και εχθρότητα της δεξιάς συντήρησης προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση και τους κοινωνικούς αγώνες» τονίζει επιπρόσθετα ο ΣΦΕΑ και καταλήγει:

Ντροπή και ύβρις

«Ντροπή και ύβρις όσα εκστομίσατε κ. Συρίγο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής που κατάργησε η χούντα. Προσβάλατε βάναυσα την ιερή μνήμη όσων δολοφόνησε η χούντα, όσους/ες βασάνισαν, φυλάκισαν και εξόρισαν οι δήμιοί της».

Υπενθυμίζεται ότι χτες στη Βουλή μετά τις δηλώσεις του κ. Συρίγου έντονες ήταν οι αντιδράσεις εντός της ολομέλειας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υφυπουργό Παιδείας σε περίπτωση που εκείνος δεν ανασκευάσει τον «αναθεωρητικό» ισχυρισμό του για την ελληνική ιστορία. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, καταλόγισε στον κ. Συρίγο ότι τέτοιο αφήγημα δεν τόλμησαν να προβάλουν μέσα στο κοινοβούλιο ούτε οι φιλοφασίζουσες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής.

Βασική καταστατική θέση της ακροδεξιάς

«Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας Υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη την περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα που θα διαμόρφωνε τις σκέψεις σας που αναλύσατε -και τη σέβομαι, αυτή είναι η σκέψη σας- για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο, είναι άκρως απαράδεκτη και είναι ύβρις για αυτή την Αίθουσα» είπε ο κ. Βούτσης.

«Ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στο «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της ακροδεξιάς. Κι ακόμα, χαρακτήρισε τις πορείες και εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα, «εθιμικές» που «καταλήγουν στις ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια», για να αναπληρώσουν, δήθεν, τη «μη αντίσταση στη Χούντα». Αίσχος.

Συνειδητά

»Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση», τόνισε από τη μεριά του ο Νίκος Φίλης

«Το να σας πω “δεν ντρέπεστε” είναι λίγο γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε και καθηγητής πανεπιστημίου, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε λίγο καλύτερα την ιστορία, όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας. Η αντίσταση στη χούντα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε φοβερές συνθήκες, άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές και δεν ήταν η μια στιγμή του Πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα» είπε σε οξύ τόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Υπονομεύουν τη συλλογική συνείδηση του έθνους

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης δήλωσε πως «όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη κυβερνητικού στελέχους η ιστορία του τόπου, ο ποταμός του αίματος και της θυσίας τότε υπάρχει θέμα σεβασμού του Κώδικα Δεοντολογίας» και ζήτησε επίσης να σβηστούν από τα Πρακτικά της Βουλής λέξεις, φράσεις, που υπονομεύουν την συλλογική συνείδηση του έθνους και την πραγματική του ιστορία».

«Από την πρώτη στιγμή που εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία, χιλιάδες Έλληνες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις εξέφρασαν με συγκεκριμένη δράση την άρνησή τους στη δικτατορία, απηχώντας το αίσθημα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η συμβολή του Πολυτεχνείου στην αποδυνάμωση και τη διεθνή απομόνωση του δικτατορικού καθεστώτος είναι ιστορικά επαληθευμένη και αναμφισβήτητη.

Βασανίστηκε απάνθρωπα

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, τόνισε στον υφυπουργό Παιδείας ότι ο πατέρας του που ήταν υποπλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό απετάχθη από τη Χούντα και «βασανίστηκε απάνθρωπα με ηλεκτροσόκ, αφαίρεση νυχιών, γεννητικά όργανα και ούτω καθ’ εξής από τα καμάρια της τότε εποχής, τον Θεοφιλογιαννάκο και τον Μάλλιο».

Τις δηλώσεις Συρίγου προσπάθησε να «μαζέψει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024