Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: Ενοπλοι στα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου - Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρός της

Λιβύη: Ενοπλοι στα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου – Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρός της

Ενοπλοι αναπτύσσονται έξω από τα γραφεία της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης, μετά την άρνηση του προέδρου της να παραιτηθεί όπως απαίτησε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ομάδα ενόπλων αναπτύχθηκε χθες Τετάρτη αργά το βράδυ έξω από τα γραφεία (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ώρες έπειτα από οργισμένη ομιλία του προέδρου της Μουστάφα Σανάλα, που απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά να τον αποπέμψει.

«Δεν έχει δικαιοδοσία»

Κατά μία από τις πηγές του Reuters, οι ένοπλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά. Ο κ. Σανάλα τόνισε στην ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ότι η θητεία του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά έχει λήξει και δεν έχει δικαιοδοσία να τον αποπέμψει από τη διεύθυνση της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας της Λιβύης.

Δείτε ακόμα – Λιβύη: Εκρυθμη η κατάσταση – Τι θα κάνει ο Ντμπέιμπα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη δημοσιοποίησε εκτελεστικό διάταγμα που φέρει ημερομηνία 7η Ιουλίου και ονομάζει επικεφαλής της ΕΕΠ τον Φαρχάτ Μπενγκντάρα, τον άλλοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης (2006-2011), που εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών όταν ξέσπασε η εξέγερση στη χώρα της βόρειας Αφρικής το 2011.

Διόρισε επίσης άλλα τέσσερα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» της ΕΕΠ. Ο κ. Μπενγκντάρα θεωρητικά έχει ήδη διαδεχθεί τον κ. Σανάλα, στη θέση από το 2014.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί στη χώρα, όπου επικρατεί χάος και κυβερνητικές αποφάσεις, νόμοι και διατάγματα πολύ συχνά μένουν κενό γράμμα. Η ad hoc επιτροπή που υποτίθεται πως θα χειριζόταν τις διοικητικές αλλαγές ανέβαλε τις εργασίες της χθες, λόγω των επιφυλάξεων των εργαζομένων στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου.

Βυθισμένη στο χάος

Στην ομιλία του χθες βράδυ, ο κ. Σανάλα είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη διεύθυνση της ΕΕΠ. «Αυτός ο θεσμός ανήκει σε όλους τους Λίβυους, όχι σε εσένα», είπε, προφανώς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. «Η θητεία της κυβέρνησής σου έχει λήξει», συνέχισε, επιμένοντας στον απολιτικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τις διενέξεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στο δόκανο αξεδιάλυτης θεσμικής κρίσης.

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπασάγκα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Εξι πετρελαιοπηγές και τερματικοί σταθμοί έχουν διακόψει αναγκαστικά τη λειτουργία τους από τα μέσα Απριλίου εξαιτίας καταλήψεων και αποκλεισμών από ομάδες προσκείμενες στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, που απαιτούν η εξουσία να μεταβιβαστεί στον κ. Μπασάγκα και «δικαιότερη κατανομή» των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Παρέμβαση… των ΗΑΕ

Ο κ. Σανάλα έχει εξάλλου συγκρουστεί επανειλημμένα με τον υπουργό Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, τον Μοχάμαντ Αούν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Σανάλα επιβλήθηκε ως βασικός συνομιλητής των ξένων εταίρων της ΕΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.

Ο κ. Μπενγκντάρα φέρεται να πρόσκειται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Ο διορισμός του μπορεί να αποτελεί τον καρπό διευθέτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον στρατάρχη Χάφταρ, σύμφωνα με παρατηρητές.

Ο κ. Σανάλα κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως ενεπλάκησαν στην απόφαση να αντικατασταθεί.

Η συνέχιση της χαοτικής πολιτικής κατάστασης αφαιρεί 850.000 βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εξαιτίας των αποκλεισμών εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024