Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμυράς: «Δεν θα αφήσουμε ψευτο-οικολόγους να μπλοκάρουν έργα αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ-Σου»

Αμυράς: «Δεν θα αφήσουμε ψευτο-οικολόγους να μπλοκάρουν έργα αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ-Σου»

«Μια μικρή ομάδα πολιτών που υποδύονται τους «οικολόγους» επιχειρούν να εμποδίσουν τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης» αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε αυστηρό τόνο απάντησε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σε σχέση με έργα αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ – Σου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ψευτο-οικολόγοι

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων… οικολογούντων να σταματήσουν τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας στο Σέιχ-Σου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει. Δεν γίνεται μόλις πιάνει κάπου φωτιά να βγαίνουν και να καταγγέλλουν ότι δεν έγιναν προληπτικά έργα και από την άλλη να τα μπλοκάρουν».

«Στους ψευτο-οικολόγους απαντάμε με την κοινή λογική: κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Διαβάστε επίσης Θεσσαλονίκη: Αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης θα εγκατασταθεί στο δάσος του Σέιχ Σου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: «Εδώ και λίγες ημέρες σημειώνονται πρωτοφανή περιστατικά στο Σέιχ-Σου. Μια μικρή ομάδα πολιτών που υποδύονται τους «οικολόγους» επιχειρούν να εμποδίσουν τα έργα προληπτικής αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι αντιδράσεις αφορούν μόνο στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους, πλησίον της θέσης Περαιβού. Στην υπόλοιπη δασική έκταση οι εργασίες εκτελούνται κανονικά.

»Το έργο αφορά στην απομάκρυνση κωνοφόρων δέντρων σε μια λωρίδα δέκα μέτρων περιμετρικά του Σέιχ-Σου, για την αντιπυρική προστασία των κατοίκων και των οικημάτων που γειτνιάζουν στο δάσος, και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ακολούθως, σε δεύτερη λωρίδα πενήντα μέτρων γίνεται απομάκρυνση μόνο ξηρών δέντρων και εύφλεκτων θάμνων, καθώς και αποκλάδωση κωνοφόρων. Οι παραπάνω εργασίες υλοποιούνται βάσει εγκεκριμένης μελέτης και βασίζονται σε μεθοδολογία με αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα».

Μύθοι

Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Οι μύθοι που διακινούνται από κάποιους, πως «κόβονται δέντρα ανεξέλεγκτα», «μπαίνουν άσχετοι και τα κόβουν», «θα μείνουμε χωρίς δάσος», «θα πνιγούμε» ή «θα χτίσουν μέσα στο δάσος» προκαλούν την κοινή λογική».

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση: «Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με αναλυτική ανακοίνωσή του, έχει ήδη ενημερώσει τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και την κοινή γνώμη για τις εργασίες που εκτελούνται και το πώς προστατεύουν το Περιαστικό Δάσος». Και επισημαίνεται ότι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιεί εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομακρύνει συσσωρευμένη, επί δεκαετίες, καύσιμη βιομάζα με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ: «Με το πρόγραμμα «Antinero» καθαρίζουμε 77.000 στρέμματα δάσους, διανοίγουμε 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και συντηρούμε 12.000 χιλιόμετρα δασικού οδικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Σε αστικά και περιαστικά δάση, στην περιφέρεια, σε αρχαιολογικούς χώρους. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Σέιχ-Σου και σε άλλες δασικές εκτάσεις της Θεσσαλονίκης με έργα προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ».

Έργα που έχουν ολοκληρωθεί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:

● Η συντήρηση όλων των δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στις Δ.Κ. Φιλύρου, Ευκαρπίας & Λιβαδίου, καθώς και του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

● Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Ν.Μεσήμβριας και Λητής.

Είναι υπό εξέλιξη:

● Η ανάπτυξη ειδικής αντιπυρικής ζώνης πλάτους (50+10 μ.) στη μικτή ζώνη δάσους οικιστικού ιστού – δάσους στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης πιθανής δασικής πυρκαγιάς και να δώσει σημαντικό χρόνο στους κατοίκους, στους μαθητές και στους χρήστες της περιοχής αυτής να διαφύγουν με ασφάλεια και στους πυροσβέστες να καταστείλουν την πυρκαγιά πριν πλησιάσει τα κτήρια.

● Η συντήρηση και βελτίωση των δασικών δρόμων στα αναχώματα του Αξιού, στην περιοχή της Περιστεράς και του Χορτιάτη, καθώς και των λοιπών δασικών οδών στην περιοχή ευθύνης μας.

● Η απομάκρυνση της χαμηλής και μεσαίας βλάστησης πλευρικά των βασικών δασικών οδών, καθώς και των βασικών μονοπατιών δημοφιλών Χώρων Δασικής Αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

● Κατασκευάζονται μικρά τεχνικά έργα για την αποτροπή της διάβρωσης δασικών δρόμων στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, καθώς και στις περιοχές του Μελισσοχωρίου και της Ευκαρπίας.

● Η συντήρηση των Πυροφυλακείων του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

● Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Μονολόφου, Πενταλόφου, Πετρωτού, Λητής, Μελισσοχωρίου και Φιλύρου.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024