Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση Κομισιόν: Το σοκ της ρωσικής εισβολής στις τιμές ενέργειας σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Έκθεση Κομισιόν: Το σοκ της ρωσικής εισβολής στις τιμές ενέργειας σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Αυξήσεις φωτιά έως και 400% στις τιμές χονδρικής ρεύματος στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στα 78 δισ. ευρώ το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου

Σοκ προκαλούν τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του πρώτου τριμήνου του έτους αναφορικά με τις επιπτώσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή  στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Σύμφωνα με το report της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τους φόβους διακοπής του εφοδιασμού, εν μέσω τιμών ρεκόρ και υψηλής μεταβλητότητας.

 – Διαβάστε επίσης: Power Pass: Πότε θα λάβουν έως 600 ευρώ τα νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ευρωπαϊκή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο στα 201 ευρώ/MWh και ήταν υψηλότερη κατά 281 % συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

Η έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος σε χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ήταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (411%), την Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (336%).

Στην Ιταλία καταγράφηκε η υψηλότερη τριμηνιαία μέση τιμή (249 ευρώ/MWh), η οποία ήταν κατά 318 % υψηλότερη συγκριτικά με το το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά πήραν φωτιά… ως επακόλουθο των υπέρογκων αυξήσεων στα χρηματιστήρια ενέργειας των κρατών – μελών της Ε.Ε. Έτσι, η Ελλάδα, χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης, βρέθηκε στην έκτη υψηλότερη θέση των 27 ως προς τα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές. Η αύξηση στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021 ήταν 111%. Έτσι, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 0,353 ευρώ/kWh, ενώ το ακριβότερο ρεύμα έναντι όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών πλήρωσαν οι Ισπανοί με τιμολόγιο στα 0,510 ευρώ/kWh.

Η Ελλάδα επίσης είχε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κρατικές επιδοτήσεις, την υψηλότερη στην Ε.Ε. τιμή ρεύματος για τις επιχειρήσεις. Η κιλοβατώρα κόστιζε 0,433 ευρώ.

Τα δικαιώματα CO2 και το μίγμα

Η έκθεση της Κομισιόν, παρατηρεί επίσης και την πορεία των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι τιμές τους ανέβηκαν πάνω από 96 ευρώ/ ανά τόνο CO2, μειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια επανήλθαν στα επίπεδα των περίπου 80-85 ευρώ/τόνο CO2. Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του TTF έπαψαν να υποστηρίζουν την τιμή των δικαιωμάτων της ΕΕ.

Παρά τα αυξημένα επίπεδα παραγωγής ορυκτών καυσίμων, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ε.Ε. κατάφερε να φτάσει το 39 %, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37 %) το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, η παραγωγή από ΑΠΕ ανέβηκε κατά 1 % (+ 1 TWh) ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 20 % (+ 20 TWh) της αιολική παραγωγής, 31 % της ηλιακής ενέργειας (+ 8 TWh) και 8 % της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (+ 1 TWh). Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 27 % (-28 TWh) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Την ίδια περίοδο, τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6 % (+ 17 TWh) και η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 9 % (-16 TWh).

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024