Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη – Κλείνει τις στρόφιγγες ο Πούτιν

Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη – Κλείνει τις στρόφιγγες ο Πούτιν

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα. Τι συμβαίνει σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου, λόγω «εργασιών συντήρησης και επισκευών των αγωγών», σύμφωνα με τους Ρώσους. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζουν την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα.

«Σε δέκα ημέρες περίπου θα γνωρίζουμε εάν το αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters στέλεχος του διαχειρισατικού συστήματος της Γερμανίας. «Τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στις 21 Ιουλίου στον σταθμό που βρίσκεται στο Λούμπμιν», είπε από την πλευρά του στην Handelsblatt ο οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ.

Σημειώνεται πως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα μέρες στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ροή, ο αγωγός που μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία, επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και, επισήμως, ο αγωγός θα επανέλθει σε λειτουργία το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι, αναλόγως και των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, αυτό δεν θα γίνει και η μεγαλύτερη οικονομία τηςΕυρώπης θα βυθιστεί απότομα σε ύφεση.

«Πολιτικός εφιάλτης»

Αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως θα υπάρξει οριστική διακοπή, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) χαρακτήρισε σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.

«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.

Η επίσης «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Απέρριψε πάντως εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας. «Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Απέρριψε ωστόσο και αυτός το σενάριο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, η θερμότητα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο.

Ανησυχία για αντίποινα

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό με φυσικό αέριο,  ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για πλήρωση των αποθηκών για τον χειμώνα και επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε λήψη έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις και επώδυνα υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Ήδη, την ώρα που πολλές χώρες εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, η Μόσχα ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, σε μια κίνηση αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ωστόσο, η Μόσχα επιμένει διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν εργαλειοποιεί το πετρέλαιο κατο φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση,υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο συντήρησης ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «εφευρίσκει» καμία επισκευή.

Μειωμένες παραδόσεις

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Ιταλία: Μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.

Γαλλία: Σε «θέση μάχης»

Σε προετοιμασία για «πλήρη διακοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου κάλεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντάς την ως «την πιο πιθανή εξέλιξη» κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι σήμερα η πιο πιθανή εξέλιξη. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

Πηγή: OT

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024