Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές ρεύματος, εάν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα

Διακοπές ρεύματος, εάν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα

Η κρίσιμη ημερομηνία της 11ης Ιουλίου – Κορυφαίος επιχειρηματίας μίλησε για χάος

Σενάρια τρόμου με τις ευρωπαϊκές πόλεις να ηλεκτροδοτούνται με το δελτίο πλανώνται στα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου καθώς η Μόσχα του Πούτιν επιμένει στα παιχνίδια με τη στρόφιγγα της παροχής αερίου.

Δεν αποκλείουν ντόμινο διακοπών

Η ανησυχία έχει σκορπιστεί… και στον Νότο της Ευρώπης όπου οι κυβερνήσεις δεν αποκλείουν είτε ένα ντόμινο διακοπών ρεύματος και φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα ως προς την ενεργειακή επάρκεια, ίσως χρειαστεί, αν το ρωσικό αέριο λείψει για εβδομάδες, να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανίες.

Διαβάστε επίσης Φυσικό αέριο: Νέα εκρηκτική άνοδος – Τρόμος για τον χειμώνα που έρχεται

Κομβικές ημερομηνίες

Κομβικές ημερομηνίες για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η 11η Ιουλίου, όποτε η ρωσική εταιρεία θα διακόψει την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 προκειμένου να προχωρήσει σε 10ήμερη συντήρηση του αγωγού. Στις 21 Ιουλίου θα φανεί αν οι Ρώσοι θα κρατήσουν κλειστή τη στρόφιγγα επικαλούμενοι την ανάγκη επέκτασης των τεχνικών εργασιών, λένε αναλυτές του ευρωπαϊκού Τύπου, ή αν θα επαναφέρουν το αέριο στον αγωγό.

Σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης διακοπής αερίου η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά. Ηδη ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper ζητούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ η Γαλλία προχώρησε στην κοινωνικοποίηση του κολοσσού της Edf.

Διαβάστε επίσης Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μικρότερος κίνδυνος

Στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει διασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας (LNG, λιγνίτης και αέριο από τον αγωγό TAP), εντούτοις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από το συνέδριο του Economist, σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο κοπεί σε όλη την Ευρώπη θα επικρατήσει χάος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση στους βιομηχανικούς χρήστες προκειμένου να είναι επαρκής η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Ανταπόκριση

Την πιθανότητα διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου δεν αποκλείει και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρουσιάζοντας το Plan B της χώρας είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Κάνει λόγο για δυνατότητα ικανοποιητικής ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο σενάριο. Πάντως, η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία και τις επτά λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2,3 Γιγαβάτ, τέλος του μήνα το πλωτό δεξαμενόπλοιο που έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας θα μπορεί να αποθηκεύει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ενώ και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν με ντίζελ. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για ένα καυτό εξάμηνο, ενώ βλέπουν την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης έπειτα από δύο με τρία χρόνια.

Πηγή ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024