Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κορινθιακή σταφίδα: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την κατώτατη τιμή παραγωγού

Κορινθιακή σταφίδα: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την κατώτατη τιμή παραγωγού

Από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται ότι η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι

Σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού κορινθιακής σταφίδας και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, της οποίας το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά πολύ, διοργανώθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της (συνεταιριστικές οργανώσεις, μεταποιητές και έμποροι), προκειμένου να καθοριστεί η κατώτερη τιμή για τον παραγωγών, εσοδείας 2022.

Συγκεκριμένα, η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Διαβάστε επίσης: Κορινθιακή σταφίδα: Πληρώνεται η de minimis ύψους 4,62 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται ότι η νέα σοδειά κορινθιακής σταφίδας θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.  Ωστόσο οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι με την φετινή εξέλιξη της αγοράς. Οι περσινές τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, όταν πρόπερσι ήταν από 1,50 έως 1,60 ευρώ.

«Ως σταφιδοπαραγωγοί ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές  και ιδιωτικές  μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν όλοι η κατώτατη τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό, νέας εσοδείας πρέπει να είναι 1,50 ευρώ το κιλό. Ζητήσαμε δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας  έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε. Ενώ από το βήμα της σύσκεψης συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι  οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή  και της Γεωμπρές ΑΒΕΕ που αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες  (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.), καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος ΑΕ δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση – δέσμευση για εφαρμογή της κατώτατης τιμής σταφίδας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της κατώτατης τιμής σταφίδας είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της. Για αυτό εμείς, οι σταφιδοπαραγωγοί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους με την μεταποίηση, εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 ευρώ /κιλό», επισήμανε ο πρόεδρος της Ο.Π. Π.Ε.Σ κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024