Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταφίδα - Ποια λύση δόθηκε στο μείζον πρόβλημα της διάθεσης

Σταφίδα – Ποια λύση δόθηκε στο μείζον πρόβλημα της διάθεσης

Προτάθηκε επίσης, να συσταθεί Ομάδα Εργασίας για να σχεδιάσει την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής για την σταφίδα.

Στο πρόβλημα της διάθεσης των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων και υψηλή τιμή προς όφελος του παραγωγού, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,40 ευρώ/κιλό, δόθηκε τελικά λύση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιρισμών, παραγωγών και εμπόρων, μεταξύ αυτών η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, της εταιρείας Κουνινιώτη, από Ηλεία, Ζάκυνθο, Κόρινθο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπήλιος Λιβανός πρότεινε να εξασφαλισθεί η αγορά των αποθεμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη διαμεσολάβηση του κράτους και ΠΕΣ και οι έμποροι να συμφωνήσουν να αγοράσουν από τους παραγωγούς τουλάχιστον στην ίδια τιμή. Την πρότασή του ο κ. Λιβανός τη χαρακτήρισε λύση ανάγκης και την αποδέχθηκε η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Ταυτόχρονα ο υπουργός πρότεινε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας για να σχεδιάσει την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής για το προϊόν. «Έτσι, κλείνει το σύνολο του προβλήματος», είπε, χαρακτηρίζοντας τη λύση «τίμια, αποτελεσματική, που ενισχύει τους παραγωγούς και αντιμετωπίζει το υφιστάμενο πρόβλημα».

«Μικρές εκδορές θα έχουμε όλοι. Όμως, με αυτόν τον τρόπο θα εξαλείψουμε το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως όλοι οι φορείς να βγουν δυναμικά μπροστά και αυτό θα τονώσει την τιμή της σταφίδας. Αν αυτό δεν γίνει το ελληνικό κράτος, δηλαδή όλοι μας, θα υποστούμε τη ζημία. Αλλά θα έχουμε στηρίξει ένα εμβληματικό προϊόν και θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε μια στρατηγική ώστε να μη επαναληφθεί και του χρόνου το πρόβλημα», τόνισε.

Στην Ομάδα Εργασίας που θα υλοποιήσει την πρόταση προτάθηκε να μετέχει ένας εκπρόσωπος από τους παραγωγούς από κάθε νομό, εκπρόσωποι εμπόρων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε αυτή θα συζητηθούν το marketing, τη αναδιάρθρωση και η παραγωγή, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική. Αν δεν κινηθούμε από κοινού θα υπάρξουν πολλά προβλήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ Νίκος Μιχαλόπουλος δεσμεύθηκε ότι με αυτή τη συμφωνία, η ΠΕΣ θα αγοράζει με 1,40 ευρώ/κιλό. Τόνισε πως «οι αγορές θα καθορίσουν την ισχύ της συμφωνίας, αν όλοι, συνεταιρισμοί και ιδιώτες, τηρήσουν την ίδια συμφωνημένη τιμή, ώστε οι έμποροι στο εξωτερικό να λάβουν το μήνυμα της ενιαίας γραμμής στην περιοχή μας.

Η κορινθιακή σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνομα της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιβάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της. Η καλύτερη ποιότητα µαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βόσκισα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαμβάνει καλύτερες τιμές στις αγορές.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) που διατηρεί αποθέματα περίπου 4.000 τόνων απούλητης σταφίδας, ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας και αποτελείται από 26 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, µε σύνολο 6.000 περίπου ενεργών µελών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας – που περιλαμβάνουν εργοστάσιο επεξεργασίας σταφίδας, τυποποίησης ελαιόλαδου και συσκευασίας εσπεριδοειδών  – απασχολούνται καθημερινά περίπου 200 άτομα. Σήμερα η ΠΕΣ αποτελεί την κύρια εταιρεία επεξεργασίας Κορινθιακής Σταφίδας εξάγοντας πάνω από το 60% της ετήσιας παραγωγής. Επίσης, η ΠΕΣ εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας Κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα Π.Ο.Π.».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024