Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύλβια Κουρεντζή: Ανοίγει ξανά η υπόθεση της βίαιης επίθεσης κατά τρανς ακτιβίστριας

Σύλβια Κουρεντζή: Ανοίγει ξανά η υπόθεση της βίαιης επίθεσης κατά τρανς ακτιβίστριας

Η Σύλβια Κουρεντζή δέχτηκε επίθεση το 2015 σε μπαρ στα Ψαχνά της Εύβοιας

Το Μάιο του 2015, η νεαρή κοπέλα, Σύλβια Κουρεντζή, γιόρταζε τα γενέθλιά της σε ένα μπαρ στα Ψαχνά Ευβοίας με δύο φίλους της. Τότε, ο ιδιοκτήτης του μπαρ μαζί με πέντε θαμώνες -ένας εκ των οποίων είχε τατουάζ τη σβάστικα- της επιτέθηκαν βίαια, προκαλώντας σωματική και ψυχολογική βλάβη. Μάλιστα, η Σύλβια δέχτηκε επίθεση με μπουνιές και με μαχαίρι.

Η 22χρονη τότε Σύλβια προχώρησε σε μήνυση, παρά την κακοποιητική και τρανσφοβική συμπεριφορά που αντιμετώπισε μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Το 2015 τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν -ακόμη πιο- δύσκολο να αποδειχθούν, πολλώ δε μάλλον των τρανς ανθρώπων, αφού δεν είχε ακόμη περάσει το νομοσχέδιο της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Η Συλβί γεννήθηκε γυναίκα σε “λάθος” σώμα και αν και κατοικεί στην Αθήνα, ξεκίνησε την διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου στην Εύβοια, όπου η οικογένειά της διατηρεί σπίτι. Σε μία τόσο “σφιχτή” τοπική κοινωνία, ήταν, ας πούμε, γνωστό πρόσωπο.

Η επίθεση εις βάρος της έγινε ακριβώς λόγω της ταυτότητας φύλου της, αφού, όπως φώναζαν οι κακοποιητές: “Ο ιδιοκτήτης δε γουστάρει π@στηδες και τρ@βέλια στο μαγαζί του”.

Άγρια επίθεση

Όπως είχε αναφέρει τότε η ίδια η Σύλβια, μέσω του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών: εκείνος, έκανε αμέσως νόημα και ήρθε ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλους πέντε. Οι τρεις εξ αυτών με έσπρωξαν βίαια πίσω και με κτύπησαν στο πρόσωπο με χαστούκια, με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου και να πέσω στο πάτωμα. Στη συνέχεια και όντας πεσμένη στο πάτωμα με κλωτσούσαν σε όλο μου το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο αποκαλώντας με «τρ@βελο» και «βρ@μ@π@υστα».

Όταν ο φίλος μου προσπάθησε να τον σταματήσει, του επιτέθηκαν με μπουνιές και συνεχόμενα κτυπήματα. Ο ένας μάλιστα εκ των πέντε έβγαλε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε με αυτό στο χέρι. Η φίλη μου ήρθε από την τουαλέτα, με σήκωσε και με έβγαλε έξω, ενώ παράλληλα ένας από την ομάδα των ατόμων που μας επιτέθηκαν έσπρωξε τον φίλο μου Β., από τις σκάλες.

Βγαίνοντας από το κατάστημα σε άθλια κατάσταση, κάλεσα την αστυνομία ώστε να καταγγείλω την ρατσιστική επίθεση μίσους που δέχτηκα εγώ και ο φίλος μου και να προβώ στα νόμιμα κάνοντας μήνυση. Ο αστυνομικός που κατέφτασε, πήρε μόνο τον ιδιοκτήτη μαζί και αρνήθηκε να πάρει και τους υπόλοιπους πέντε εμπλεκόμενους που είχαν προβεί σε κακουργηματικές πράξεις εναντίον μας.

Η εμπειρία των Αρχών

Οδηγηθήκαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Αρτάκης, όπου ζήτησα από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας να προσαχθούν και οι πέντε που μας είχαν επιτεθεί. Εκείνος μου ζήτησε αρχικά ταυτότητα και όταν κατάλαβε ότι είμαι τρανς γυναίκα μου είπε: «τρ@βέλι είσαι ρε;». Του απάντησα ότι είμαι διεμφυλικό / τρανς άτομο, έχω κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, έχει γίνει το δικαστήριο για την αλλαγή των εγγράφων μου, ωστόσο δεν έχω πάρει ακόμη νέα ταυτότητα. Εκείνος γέλασε ειρωνικά. Του απάντησα ότι θα καταγγείλω το συμβάν στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ανήκω, στο ΣΥΔ, και εκείνος που είπε: «στα αρχίδια μου κουμάντο εδώ κάνουμε εμείς».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ζητούσα νερό και να ανοίξουν το παράθυρο για να πάρω αέρα, αλλά δε το έπραξαν. Λιποθύμησα δύο φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσης όντας σε έντονο σοκ τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά λόγω των κτυπημάτων που είχα δεχτεί. Τη δεύτερη φορά κάλεσαν ασθενοφόρο. Οδηγήθηκα μαζί με τον φίλο μου που ήταν τραυματίας από τη μαχαιριά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας σε κατάσταση σοκ, αλλά και με δυσκολία αναπνοής καθώς έχω άσθμα.

Αύριο η δίκη

Στο δικαστήριο που ακολούθησε, η Σύλβια δικαιώθηκε, ο ιδιοκτήτης καταδικάστηκε (με αναστολή), αλλά καθώς άσκησε έφεση, αύριο εκδικάζεται ξανά η υπόθεση στο εφετείο της Χαλκιδας.

Μιλήσαμε με την κα Κουρεντζή και μας είπε ότι πρόκειται για σαφές ρατσιστικό και τρανσφοβικό έγκλημα. Παρά την πρωτόδικη δικαίωσή της, η αυριανή, εκτός από νομική, επίσης ψυχοφθόρα διαδικασία, ανοίγει ξανά το πολύ άγριο περιστατικό του 2015.

Η εκδίκαση θα γίνει αύριο, Τρίτη, στο Εφετείο της Χαλκίδας στις εννιά το πρωί.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024