Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζούλιαν Ασάνζ: Η Ιταλική Ένωση Δημοσιογράφων του απονέμει τιμητική κάρτα μέλους

Τζούλιαν Ασάνζ: Η Ιταλική Ένωση Δημοσιογράφων του απονέμει τιμητική κάρτα μέλους

Μια συμβολική αλλά σημαντική χειρονομία

Απονομή τιμητικής κάρτας μέλους στον Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να δώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Ιταλικής Ένωσης Δημοσιογράφων αποφάσισε με ψήφισμα του.

Πρόσφατα η Βρετανία, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Ομόφωνη η απόφαση των δημοσιογράφων της Ιταλίας

Το Εθνικό Συμβούλιο της Ιταλικής Ένωσης Δημοσιογράφων αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη 6 Ιουλίου, την απονομή της τιμιτικής κάρτας μέλους και όπως είπε έγινε «στο όνομα της αρχής της ελευθερίας της πληροφόρησης» όπως διαβάζεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ένωσης, και μεταφέρει η ΕΡΤ.

Πρόκειται περί «μιας συμβολικής αλλά σημαντικής χειρονομίας που, σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θέλει να συνεχίσει να φωτίζει και να διατηρεί ζωντανή και άγρυπνη την προσοχή σε μια σκοτεινή υπόθεση που αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, την αλήθεια και το δικαίωμα στην ορθή ενημέρωση».

Η Ένωση «θεωρεί ότι η υπόθεση του Αυστραλού δημοσιογράφου αποτελεί μια πολύ σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας της πληροφόρησης στον κόσμο, μπροστά στην οποία δεν μπορεί κανείς να παραμείνει σιωπηλός».

«Ένα πολύ μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της δημοκρατίας»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιταλική Ένωση Δημοσιογράφων τοποθετείται υπέρ του Ασάνζ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, στον απόηχο της πιθανότητας έκδοσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ένωσης, Κάρλο Μπέρτολι, είχε σχολιάσει πως το γεγονός «ανοίγει ένα ανησυχητικό σενάριο για την εγγύηση του δικαιώματος στην πληροφόρηση στις Δυτικές δημοκρατίες» εφόσον ο Ασάνζ «υπέστη μια ποινή για την αποκάλυψη τεκμηριωμένων ειδήσεων. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θεμελιώδης αξία της ελευθερίας του Τύπου».

Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας παραμένει σε αυτή τη ροή σκέψης και ανησυχίας, και μάλιστα τονίζει πως η ενδεχόμενη ισχύ της απόφασης θα αποτελούσε «ένα πολύ μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της δημοκρατίας». Επίσης, η Ένωση υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας ένας δημοσιογράφος που συνέβαλε στη διάδοση της αλήθειας, διαθέτοντας αφιλοκερδώς πληροφορίες στο κοινό».

Η Ένωση ολοκληρώνει λέγοντας πως «η διεθνής κινητοποίηση γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική αυτή τη στιγμή, και η μάχη του Ασάνζ πρέπει να είναι η μάχη όλων των πολιτών που πρέπει να ασκήσουν πίεση στους θεσμούς για να σώσουν τη ζωή του, και μαζί του την ελευθερία όλων των δημοσιογράφων να ενημερώνουν σωστά και το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024