Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα με αμερικανικά F-35

ΓΕΕΘΑ: Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σούδα με αμερικανικά F-35

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε επαφή, σε επίπεδο ασκήσεων, με τα F-35.

Τo τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο: Την ώρα που το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση των F-35 ( LOR) έχει φύγει για τις ΗΠΑ και o υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ετοιμάζουν βαλίτσες για την Ουάσιγκτον όπου θα συζητήσουν και λεπτομέρειες για τα stealth μαχητικά, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει στη Σούδα και όχι μόνο συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικά F-35 και F-15.

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση στην Τουρκία με ναυστάθμους και Rafale

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η στρατιωτική ηγεσία, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία και τα εντατικά μαθήματα των Ελλήνων «ικάρων» με στόχο να αρχίσουν σιγά σιγά να μπαίνουν στη «φιλοσοφία» και τις απαιτήσεις των F-35.

Διαβάστε επίσης:Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει ισχυρή τάση κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ

H συνεκπαίδευση μάλιστα θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια στα οποία θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όχι μόνο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά δυνάμεις και από το Ναυτικό και τις ειδικές δυνάμεις.

Τα μυστικά

Σίγουρα, οι Έλληνες πιλότοι αν δεν πετάξουν οι ίδιοι τα F-35 δεν είναι σε θέση να μάθουν όλα τα μυστικά τους, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί στο τέλος της δεκαετίας.

Τουρκία: «Αν έπαιρναν 100 F-35 θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι» λέει αντιναύαρχος

Όμως αυτές οι συνεκπαιδεύσεις με τα 5ης γενιάς μαχητικά θα τους προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες για τον τρόπο δράσης και τις δυνατότητές τους.

Επαφές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε επαφή, σε επίπεδο ασκήσεων, με τα F-35. Έχουν συνεργαστεί με F-35 και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αλλά και στην ισραηλινή πολυεθνική Blue Flag.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ανησυχία για τα ελληνικά F-35 – Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16

Πάντως η κινητικότητα για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς είναι μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε συνάντηση με στελέχη της Lockheed Martin.

Τουρκία: Ανησυχία για τα ελληνικά F-35 – Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρεία.

Αναβάθμιση στην ΕΑΒ

Μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερα έμφαση στην αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion και F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, καθώς και στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 οι οποίες είναι σε εξέλιξη, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aeronautics στο Fort Worth του Τέξας όπου και κατασκευάζονται.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024