Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για χαμένη ευκαιρία να ορθοποδήσουν οι Δήμοι, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βύρωνα

Για χαμένη ευκαιρία να ορθοποδήσουν οι Δήμοι, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βύρωνα

Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα για τη μειωμένη έκτακτη ενίσχυση προς τους Δήμους για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους, απέστειλε ο Δήμαρχος Βύρωνα.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης απέστελλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ζητώντας περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια που ξεκίνησε ήδη από το 2021 και κορυφώνεται το 2022 πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πλήττει ωστόσο σε τεράστιο βαθμό τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Για το λόγο αυτό, στηρίξαμε την προ μηνός πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες που οι πολίτες περιμένουν να έχουν, χωρίς να εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί τους και χωρίς να γεννηθούν χρέη που θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη οικονομική τους θέση. Αξίζει να θυμηθούμε, άλλωστε, ότι ήταν οι ίδιοι οι Δήμοι αυτοί που σήκωσαν ένα σημαντικά δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της πανδημίας, όντας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάσχεσης των κυμάτων του κορωνοϊού και της προσπάθειας προστασίας της δημόσιας υγείας με έκτακτα ή αυξημένα μέτρα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που απαίτησαν έκτακτες προσλήψεις εργαζομένων.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης

Οι ήδη κατακερματισμένες δυνατότητες των Δήμων δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, το οποίο εν μέρει και όχι εν συνόλω αντιμετωπίστηκε με έκτακτες επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ, πάντα κατ’αναλογία με τα ποσά που οι Δήμοι πάντοτε λάμβαναν ως τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία τους.

Δυστυχώς, η ίδια πρακτική δεν ακολουθήθηκε και στη σημερινή περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Παρά την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την κατανομή πόρων με βάση τα στοιχεία εξόδων που υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το ουσιαστικό ζήτημα που αυτή η απόφαση δημιουργεί, είναι ότι δημιουργεί απίστευτες ανισότητες στην κατανομή των πόρων.

Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το συνολικό ποσό για ολόκληρη τη χώρα φτάνει στο 81% του ποσού της τακτικής επιχορήγησης, ο Δήμος Βύρωνα λαμβάνει ενίσχυση που δεν υπερβαίνει μόλις στο 36% της επιχορήγησής του, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο! Εάν μάλιστα ένας Δήμος δεν πρόλαβε ή δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να τις καταχωρήσει στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ, “τιμωρείται” με ακόμα μικρότερο ποσό ενίσχυσης, κάτι που στην ουσία διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο οφειλών και οικονομικής δυσπραγίας.

Κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί, κατά τη γνώμη μας, σημαντικά προβλήματα και τείνει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία για τους Δήμους να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά εν μέσω εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, συντασσόμαστε με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και ζητούμε την αλλαγή της απόφασης αυτής, ώστε τα ποσά ενίσχυσης για κάθε Δήμο να κατανεμηθούν αναλογικά και να αρθεί η αδικία αυτή.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024