Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου

Η επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου

Τζιμ Κόστα: Tο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις αμερικανικές ανησυχίες από τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας και του Ερντογάν

Της Μαρίας Βασιλείου

Η Αγκυρα έχει προβεί σε σειρά προκλήσεων και ενεργειών που έχουν υπονομεύσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια δηλώνει ο Τζιμ Κόστα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ». Ο δημοκρατικός πολιτικός, είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της κοινοβουλευτικής ομάδας για Ελληνικά Θέματα, το γνωστό Hellenic Caucus.

Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας στο περιθώριο της συνάντησης Brussels Forum του German Marshall Fund (GMF), από τις διατλαντικές σχέσεις. «Οι διατλαντικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους 18 μήνες» δηλώνει ο Κόστα. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος και όχι σύμμαχός μας και είχε απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εργάζεται με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη διατλαντική εταιρική σχέση. Προέκυψε, έτσι, μεγαλύτερη συνεργασία για το πώς να γίνει καλύτερη δουλειά σε σχέση με το ΝΑΤΟ και έναντι του λανθασμένου υπολογισμού του Πούτιν, ο οποίος πίστεψε ότι υπάρχουν διαφωνίες στη Συμμαχία και αποφάσισε να καταλάβει ένα κυρίαρχο έθνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρις Μέρφι: Βλέπουμε ξεκάθαρα τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και στην Κύπρο

Κατά κάποιο τρόπο ο πόλεμος του Πούτιν ενοποίησε το ΝΑΤΟ. Ποιος θα πίστευε πριν από λίγο καιρό ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα επιζητούσαν διακαώς να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Ποιος θα πίστευε ότι η Γερμανία θα αποφάσιζε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών τόσο επί δημοκρατικής όσο και επί ρεπουμπλικανικής διοίκησης στις ΗΠΑ να πείσουν το Βερολίνο να δαπανήσει 2% του γερμανικού ΑΕΠ στην άμυνα. Ο κόσμος άλλαξε μέσα σε 4 μήνες».

Τριγμοί με την Αγκυρα

Πώς βλέπει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας; «Η Τουρκία αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ γιατί είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά η σχέση έχει γίνει προβληματική, ειδικά από τη στιγμή που ο Ερντογάν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της συμμετοχής της Τουρκίας στη Συμμαχία, αλλά συνέχισε  να ακολουθεί πολιτικές που δεν υποστηρίζονται από τις δημοκρατίες της Δύσης» απάντησε ο Κόστα. «Αναφέρομαι στους περιορισμούς που ασκεί ο Ερντογάν στον Τύπο, στις προσπάθειές του να αγοράσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, σε παλαιότερες ενέργειες, όπως να περιορίσει τη χρήση της βάσης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Υπάρχει ολόκληρος κατάλογος ενεργειών της Αγκυρας, που έχουν φθείρει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει όλα, χωρίς, όμως, να συνεργάζεται ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Τον ρωτάμε αν εκτιμά ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Ναι, έτσι, νομίζω» απαντά. «Οπως σας είπα υπάρχει ολόκληρη λίστα που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη στάση της Τουρκίας. Είτε έχει να κάνει με τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, που θα αναμενόταν ότι μπορεί κανείς να στηριχθεί στην Τουρκία είτε με την ιδέα της αναθεώρησης της ιστορίας, όπως είναι η περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, για την οποία συνεχίζουν να εγείρουν ζήτημα».

Θεωρεί, λοιπόν, ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη Δύση; «Ναι, είναι σωστή παρατήρηση» υποστηρίζει. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν γνωρίζει τις ανησυχίες αυτές. Ο Τζο Μπάιντεν, ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία επί σειρά ετών. Εχει βαθιά αντίληψη για το τι συμβαίνει».

Επισιτιστική κρίση

Τον ρωτάμε για την επισιτιστική κρίση, που μπορεί να προκαλέσει η αδυναμία μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της εμπόλεμης χώρας, ένα θέμα το οποίο παρακολουθεί και ως μέλους της επιτροπής γεωργίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από τη σκοπιά μιας ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του πιθανού λιμού που θα συμβεί. Τα 22 εκατομμύρια τόνων σιταριού που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς ουκρανούς αγρότες. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στείλουμε αυτόν τον όγκο σιταριού, είτε με πλοία είτε με σιδηροδρομικές αποστολές, σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024