Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Προβλέψεις σοκ για 24.000 κρούσματα τη μέρα, αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων - «Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ»

Κοροναϊός: Προβλέψεις σοκ για 24.000 κρούσματα τη μέρα, αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων – «Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ»

Σύμφωνα με γιατρούς σε κάθε νοσοκομείο αυξάνεται ο αριθμός των κλινών κοροναϊού. «Τα κρεβάτια non covid, αρχίσαμε να τα κάνουμε covid», λένε.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας, βλέποντας την ταχεία μετάδοση του κοροναϊού. Με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες, οι επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των κρουσμάτων, στις 16 με 17 Ιουλίου αναμένεται να φτάσει τις 24.000 ενώ θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Ήδη, κατά μέσο όρο καταγράφονται επίσημα περίπου 18.000 κρούσματα, ημερησίως, ενώ σημειώνεται αύξηση των θανάτων ασθενών με κοροναϊό. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα, οι θάνατοι έφτασαν τους 124 από 91 που ήταν μια εβδομάδα πριν, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 36%. Αν δε, γίνει σύγκριση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Προβλέψεις σοκ για 24.000 κρούσματα, αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τις 24.000, είπε στον Σκάι, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Πιέζεται το ΕΣΥ – Φωνές για επαναφορά μάσκας και τεστ

Ο ίδιος εκτίμησε ότι έπειτα θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα, το ΕΣΥ πιέστηκε.

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid, αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών κοροναϊού. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.

Ανακοινώσεις ΕΟΔΥ

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας υποχρέωσε τη διοίκηση του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα, τον πρόεδρο του Οργανισμού και Καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο, Καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, να παραχωρήσουν σήμερα Δευτέρα (4/7) έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Αναμένεται να δώσουν  διευκρινίσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την μεταδοτικότητα των δύο υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 και το πόσο μπορεί να πιεστεί το ΕΣΥ.

Σταμάτησε η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ

Αξίζει να αναφερθεί, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σταμάτησε η καθοδική πορεία του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ και σημειώθηκε αρχόμενη αύξηση.

Συγκεκριμένα, εδώ και οκτώ ημέρες οι ασθενείς στις ΜΕΘ δεν έπεσαν κάτω από τους 90 (όπως την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ αντίθετα σημειώθηκε, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, και μικρή αύξηση κατά 4 ασθενείς, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των διασωληνωμένων.

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί ο κρίσιμος αυτός δείκτης για την πίεση στο ΕΣΥ, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Περισσότερο σαφής ήταν, ωστόσο, η επιδείνωση στον αριθμό των νεκρών, που μέσα σε δύο εβδομάδες αυξήθηκε κατά πάνω από 85%.

Όπως είναι σαφές από τους αριθμούς, όχι μόνο σταμάτησε η αποκλιμάκωση στους νεκρούς από Covid, αλλά σημειώθηκε και σημαντική άνοδος, καθώς η εβδομάδα στις 19/6 “έκλεισε” με 67 θανάτους συνανθρώπων μας, στις 26/6 οι θάνατοι έφτασαν τους 91 και χθες Κυριακή τις 124 ανθρώπινες απώλειες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η συμμετοχή στους θανάτους των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε από 87% σε 92%, κάτι που σημαίνει πως και αυτό το κύμα του κοροναϊού που μας αιφνιδιάζει στα μέσα καλοκαιριού, θα πλήξει για μία ακόμη φορά τους πιο ευάλωτους.

Αύξηση ιικού φορτίου πάνω από 120%

«Έτσι θα μάθουμε να ζούμε», προέβλεψε για το μέλλον της πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό».
Πρόσθεσε δε ότι «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κοροναϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024