Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός: Η δυνατότητα προσαρμογής είναι σημαντικότερη από ένα εξαιρετικό plan A

Ολυμπιακός: Η δυνατότητα προσαρμογής είναι σημαντικότερη από ένα εξαιρετικό plan A

Η ερυθρόλευκη off season όπως κάθε χρόνο επιφυλάσσει εκπλήξεις

Το επισημαίνουμε κάθε καλοκαίρι και ούτε αυτή τη φορά υπάρχει λόγος να κάνουμε την εξαίρεση: είναι σχεδόν αδύνατον για μία ομάδα να πραγματοποιήσει στο 100% τον αρχικό σχεδιασμό της, πολύ απλά διότι οι μεταγραφικοί της στόχοι πιθανότατα αποτελούν στόχους κι άλλων ομάδων. Το πάρε-δώσε της καλοκαιρινής περιόδου στον αδυσώπητο επαγγελματικό αθλητισμό, βλέπετε, δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τις μεγάλες αγορές του κόσμου, είτε μιλάμε για τα χρηματιστήρια της Δύσης είτε για τα υπαίθρια παζάρια της Ανατολής. Το χαοτικό τους προφίλ είναι κοινό και η δυνατότητα ελιγμών, προσαρμογής και εναλλακτικών ξεχωρίζει τελικά εκείνους που φεύγουν με το ψαχνό από εκείνους που ξεμένουν με τον κατιμά.

Ο διάσημος μαθηματικός Τζέιμς Γιορκ, άλλωστε, ο άνθρωπος που εισήγαγε την έννοια του χάους στις επιστήμες, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι «οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν καλό Plan B». Εξηγώντας ότι στη ζωή μπορείς να σχεδιάζεις το μέλλον, αλλά σημασία έχει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές που θα προκύψουν.

Το αρχικό πλάνο του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2022 φαίνεται ότι ήταν τοποθετημένο πάνω σε δύο βασικούς άξονες: στην υπέρβαση της επιστροφής ενός εκ των κορυφαίων ψηλών της Ευρώπης, του Νίκολα Μιλουτίνοφ, και στην προσπάθεια παραμονής του μοναδικού εκ των βασικών πρωταγωνιστών της επιτυχημένης φετινής σεζόν που δεν είχε συμβόλαιο, του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Αν οι Ερυθρόλευκοι κατάφερναν να τελειώσουν θετικά τις δύο αυτές υποθέσεις, τότε όλα θα γίνονταν πιο εύκολα για εκείνους. Η αναβάθμιση του ρόστερ θα ήταν ήδη δεδομένη και ως εκ τούτου η εξεύρεση ενός back up του Βεζένκοφ και ίσως ενός ακόμα παίκτη στην περιφέρεια δε θα δημιουργούσε κανένα άγχος.

Στην περίπτωση του ελληνοαμερικανού γκαρντ ήταν εξαρχής γνωστό ότι η μπάλα βρισκόταν στα πόδια του παίκτη για τους γνωστούς λόγους. Ο Ολυμπιακός δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να του δείξει έμπρακτα πόσο τον θέλει, αλλά ουδέποτε κλήθηκε να καλύψει συγκεκριμένες απαιτήσεις ώστε να πετύχει θετική έκβαση. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, ο Ντόρσεϊ καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του και οι Ερυθρόλευκοι ελπίζουν ότι θα τον έχουν μαζί τους και του χρόνου.

Η περίπτωση του Μιλουτίνοφ, αντίθετα, υποτίθεται ότι εξαρτιόταν περισσότερο από τη διάθεση των αδερφών Αγγελόπουλων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς ο σέρβος σέντερ τούς είχε διαμηνύσει ότι με ένα συγκεκριμένο ποσό θα επέστρεφε στον Πειραιά. Το ποσό αυτό, αν και ξεπερνούσε τα όρια, του προσφέρθηκε, αλλά προϋπόθεση για να εξοικονομηθεί ήταν οι υπόλοιπες προσθήκες να αντληθούν από πιο οικονομικές δεξαμενές. Τελικά, ο πρώην Ερυθρόλευκος έμεινε… αιχμάλωτος στη Μόσχα και μαζί του ναυάγησε και το μεγαλύτερο μέρος των πλάνων του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφού ελλείψει Μιλουτίνοφ αλλάζουν τα δεδομένα και για τις υπόλοιπες κινήσεις.

Μέσα σε όλα, προέκυψε ανασφάλεια για τον Σάσα Βεζένκοφ. Οι Κινγκς απέκτησαν τα δικαιώματά του με σκοπό να τον κάνουν κάποια στιγμή δικό τους, κι από εκεί που ο Ολυμπιακός βρισκόταν δύο βήματα μακριά από την απόλυτη ηρεμία, ξαφνικά έχει βρεθεί με σημαντικά ανοιχτά μέτωπα. Τη στιγμή που μιλάμε, οι πιθανότητες να κάνει ο 27χρονος φόργουορντ το υπερατλαντικό ταξίδι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι πάρα πολλές, όμως και πάλι κανείς δεν μπορεί να νιώθει απόλυτα σίγουρος αν δεν περάσει η 20ή Ιουλίου. Προφανώς, οι Πειραιώτες υπολογίζουν κανονικά τον Βεζένκοφ στο ρόστερ τους, αφού για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι διαφορετικό.

Πλέον στον Ολυμπιακό καλούνται να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους, η νέα εκδοχή του οποίου δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ακόμα πιο ελκυστική από την αρχική. Με ψυχραιμία, αλλά και αντανακλαστικά, όπως έκαναν και πέρσι, όταν ο Λαντέιλ επέλεξε το ΝΒΑ ή ο Παρκερ πήρε πίσω τη συμφωνία για τον Λάιτι.

Η ανανέωση της συνεργασίας με τον Ντόρσεϊ εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς, εκτός των άλλων, από τη συγκεκριμένη εξέλιξη θα κριθεί αν η προσθήκη ελληνικού στοιχείου θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική. Έτσι κι αλλιώς οι γηγενείς που μπορούν σταθούν με ενεργό ρόλο στο ροτέισον των νταμπλούχων χωράνε σε …ταξί μαζί με τον οδηγό.

Αν είχε αποκτηθεί ο Μιλουτίνοφ, τότε ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα πορευόταν με τους δύο κυριαρχικούς σέντερ και ένα 4-5άρι πίσω από τον Βεζένκοφ. Σε μια τέτοια περίπτωση ένα προφίλ σαν του Μπεν Μπέντιλ θα ήταν πιο ταιριαστό.

Πλέον δεν αποκλείεται να χρειαστούν δύο προσθήκες για τη θέση «5» και ο παίκτης που θα πλαισιώσει το βούλγαρο διεθνή να κατεβαίνει και στο «3». Να έχει δηλαδή αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον γκανέζο PF/C. Οι εναπομείναντες ψηλοί με εμπειρίες και δεδομένες ικανότητες στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι λίγο πολύ γνωστοί. Μπόλομποϊ, Τόμπι και καναδυό ακόμα στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση κάθε μεταγραφική περίοδος επιφυλάσσει εκπλήξεις. Άλλοτε δυσάρεστες κι άλλοτε ευχάριστες…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024