Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν – Τι διεμήφθη για το Κυπριακό

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν – Τι διεμήφθη για το Κυπριακό

Οι δύο Πρόεδροι συναντήθηκαν στο περιθώριο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ήταν μια συνάντηση, από αυτές που οι διπλωμάτες ονομάζουν «ενδιαφέρουσες,». Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και συνομίλησε μαζί του.

Ο Ερντογάν που δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον αναγνωρίζει μόνον ως εκπρόσωπο της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και είναι ο μόνος από την διεθνή κοινότητα που τον αναγνωρίζει με αυτό τον τρόπο, συναντήθηκε μαζί του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Διαβάστε επίσης: Το Κυπριακό στο τραπέζι του ΝΑΤΟ βάζει ο Αναστασιάδης

Η συνάντηση έγινε παρουσία και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, και άλλων ηγετών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Βρήκε την ευκαιρία ο πρόεδρος της Κύπρου να δηλώσει στον Τούρκο Πρόεδρο την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του επανέλαβε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να προσέλθει στις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και για όλους τους Κυπρίους.

Θα είναι, του είπε επωφελής και για τη σταθερότητα και για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και για τις σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε παραθέσει δείπνο στους 30 ηγέτες του ΝΑΤΟ συν τους έξι ηγέτες της ΕΕ (που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ) και έτσι στο ίδιο τραπέζι κάθισαν οι Μπάιντεν, Ερντογάν, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, με τον τουρκικό Τύπο να επιτίθεται στον κ. Ερντογάν που κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Και όχι μόνον κάθισε στο ίδιο τραπέζι αλλά άκουσε και την ομιλία του που χαρακτήρισε το κυπριακό ως μια «ανοιχτή πληγή», λέγοντας πως επιδίωξή του είναι ο τερματισμός της διαίρεσης του νησιού.

Άλλωστε ο τουρκικός Τύπος (καθώς και η τουρκική αντιπολίτευση) δεν το κρύβουν ότι στις 15 Ιουλίου είναι πιθανόν να βγει το τέταρτο γεωτρύπανο είτε νοτίως του Αιγαίου, είτε στην ΑΟΖ Κύπρου.

Ακόμα δεν αποκλείεται στις 20 Ιουλίου (αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό, 49η επέτειος της τουρκικής εισβολής) ο Ερντογάν να επισκεφθεί παρανόμως τα κατεχόμενα δήθεν για να εγκαινιάσει στο αποκαλούμενοι νέο «προεδρικό μέγαρο». Και βεβαίως έχει προγραμματισθεί και φιέστα στα κατεχόμενα προς τιμή του Ερντογάν.

Πάντως στο δείπνο του Ισπανού πρωθυπουργού ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, μάλιστα όταν ο κ. Μπάιντεν είχε επισκεφθεί ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την Κύπρο, το ζεύγος Αναστασιάδη τον φιλοξένησε στο σπίτι τους στη Λεμεσό. Η συζήτηση ήταν θερμή και αφορούσε και θέματα Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο Μακρόν, τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Αυστριακό καγκελάριο και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024