Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Καλύβια Θορικού αναδιαμορφώνονται

Τα Καλύβια Θορικού αναδιαμορφώνονται

Μεγάλη αστική παρέμβαση θα επιχειρηθεί στο Δήμο Σαρωνικού και στην περιοχή Καλύβια Θορικού, όπου προβλέπεται ευρείας κλίμακας αναδιαμόρφωση του αστικού τοπίου.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου Αστική Αναζωογόνηση Καλυβίων Θορικού, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φυσιογνωμίας της πόλης.

Το έργο προϋπολογισμού 3.899.996,48€ περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων αναψυχής και εκδηλώσεων, κατασκευή υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, με στόχο τη συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της πόλης των Καλυβίων Θορικού.

Το σχέδιο ακολουθεί τις οδηγίες και τις βασικές τάσεις (keytrends) αστικού σχεδιασμού του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European UrbanPolicy, Urban Agenda for the EU).

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας στόχος ετών αρχίζει μετά από χρόνια προσπαθειών να πραγματοποιείται. Το σχέδιό μας για τη μετατροπή του οικισμού των Καλυβίων σε μια σύγχρονη πόλη που θα αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις σύγχρονες σχεδιαστικές παραμέτρους καθώς και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους και θα τους θέτει στην υπηρεσία των κατοίκων γίνεται δεκτό» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου με την ευκαιρία ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Tι περιλαμβάνει το έργο

  • Στο έργο εντάσσονται δράσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης ανάπτυξης για τη βελτίωση του αστικού ιστού των Καλυβίων Θορικού. Οι στόχοι είναι τόσο βραχυπρόθεσμοι όσο και μακροπρόθεσμοι και περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων που σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και στοχεύουν στη βελτίωση του μικροκλίματος. Το στρατηγικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί αφορά στην ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, στη συνολική αναζωογόνηση της πόλης των Καλυβίων ενώ δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μητροπολιτική περιοχή.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην κατασκευή θεματικού δικτύου ποδηλατοδρόμων ώστε να προωθηθεί ο ενεργός τρόπος ζωής (active lifestyle).
  • Μια εξίσου σημαντική παρέμβαση αποτελεί η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται η τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού εξοπλισμού, καθώς και δενδροφυτεύσεις που θα συντελέσουν στην απόκτηση τοπικής ταυτότητας και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης.
  • Επόμενη παρέμβαση είναι η ενοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω της κατασκευής κοινής υποδομής επί των οδών τους, η οποία θα σημανθεί με ανακλαστικό υλικό διαφόρων χρωμάτων, θα τοποθετηθεί ενιαίος αστικός εξοπλισμός και τρεις μηχανικοί κομποστοποιητές για την εκπαίδευση των μαθητών σε συνδυασμό με δεντροφυτεύεις. Αναλυτικότερα, σχεδιάζεται παρέμβαση στο 1ο Νηπιαγωγείο και 2ο Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Αποστόλου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο επί της λεωφόρου Σουνίου και το 1ο Γενικό Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο επί της Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Προωθείται στα Καλύβια Θορικού η δημιουργία χώρων άθλησης στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις επί της οδού Δασκάλου Καμπά για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης (open air gym) ανοιχτού στο κοινό όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην άθληση των ΑμΕΑ με τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας γηπέδου συνοδευόμενος από ένα σύστημα διαβροχής – άρδευσης και αποστράγγισης.
  • Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πάρκο επί των οδών Γκίνη και Ελ. Βενιζέλου, ώστε να εξυπηρετεί χρήσεις από τον παιδικό σταθμό Καλυβίων. Σχεδιάζεται εγκατάσταση φυσικού χλοοτάπητα σε εμβαδόν 1560 m2 σε συνδυασμό με δενδροφύτευση, ενώ θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός με αυτόνομους ηλιακούς πυλώνες. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί πιστοποιημένη παιδική χαρά με σύγχρονο εξοπλισμό και χυτά ελαστικά δάπεδα σε διάφορα χρώματα. Τέλος, δημιουργούνται νέοι δημόσιοι χώροι και χώροι αναψυχής επί της οδού Ρήγα Φεραίου.

Ακόμη, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη αυτόνομοι ηλιακοί πυλώνες που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024