Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ: ΝΑΤΟ και ΕΕ σιγοντάρουν την επιθετικότητα της Τουρκίας

ΚΚΕ: ΝΑΤΟ και ΕΕ σιγοντάρουν την επιθετικότητα της Τουρκίας

Επικίνδυνο χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το ρόλο ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι διεξάγουν παζάρι με την τουρκική αστική, ώστε να την πάρουν με το μέρους τους στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία

Ευθύνες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για ενθάρρυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας και των αξιώσεών της σε βάρος της Ελλάδας, επιρρίπτει το ΚΚΕ.

Οι στόχοι του ΝΑΤΟ θα συνοδεύονται με σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου

«Η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ -και μάλιστα σε μια Σύνοδο Κορυφής που η επιθετική, πολεμική ατζέντα της τροφοδοτείται περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία- είναι ενέργεια ανιστόρητη, αδιέξοδη κι επικίνδυνη. Οι βασικοί στόχοι του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη διεύρυνση και περισσότερη συνοχή -ενόψει της όξυνσης του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα- θα συνοδεύονται με σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτώντας έτσι τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα «σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις, η Κομισιόν δηλώνει με νόημα ότι «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων….πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και επισημαίνει:

Διαβάστε επίσης Οι συναντήσεις που σχεδιάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης ΝΑΤΟ: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν την Τετάρτη, αναφέρει ο Λευκός Οίκος

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη δήλωση με δεδομένο ότι περιορίζει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις της Τουρκίας μόλις «σε κατοικημένες περιοχές», ανοίγοντας την όρεξή της και κλείνοντάς της το μάτι για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε ελληνικά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Στρατηγικός εταίρος της ΕΕ

«Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», επικαλούμενη μάλιστα και την πρόσφατη έκθεση προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι η «Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», ενώ στο ίδιο κείμενο τονίζεται «η ΕΕ αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όπως της ΕΕ όπου μαζί με ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν παζάρι με την τουρκική αστική, ώστε να την πάρουν με το μέρους τους στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία.  Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως «σημαιοφόρος» των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ κοινή επιδίωξή τους είναι η – με ή και χωρίς τη διαδικασία της Χάγης- συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με οδυνηρές συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

Δημιουργούνται όροι για νέα όξυνση και πιθανές συγκρούσεις

«Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά πως κάθε άλλο παρά πηγή ασφάλειας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αποτελεί η εναπόθεση των ελπίδων τους στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Οι επώδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμοί που προωθούνται στη ΝΑ Μεσόγειο δεν θα σταματήσουν τους ανταγωνισμούς αστικών τάξεων, αντίθετα δημιουργούν τους όρους για νέα όξυνση και πιθανές συγκρούσεις. Η αυτοτελής πάλη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων αναδεικνύει  την ανάγκη:

— για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα προβλέπουν,

–για απεμπλοκή από τις συμμαχίες των καπιταλιστών και τα σχέδια τους, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,

— για να κλείσουν οι βασικές ορμητήρια.

Ο λαός μπορεί να γίνει πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει με τη δική του εξουσία και να χαράξει τη μόνη διέξοδο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για τα δικά τους συμφέροντα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024