Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαρχάκος: Κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά!

Ξαρχάκος: Κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά!

«Ηταν κάτι μαγικό, επί περίπου μία ώρα ο Σταύρος Ξαρχάκος διηύθυνε την παιδική κομπανία με απίστευτο πάθος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ρούσσος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου όπου έλαβε χώρα το περιστατικό

Τα λόγια του Αλντους Χάξλεϊ βρήκαν ιδανική υπόσταση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Σύρο: «Μετά τη σιωπή, αυτό που είναι πιο κοντά στο να μπορέσει να εκφράσει το ανείπωτο, είναι η μουσική…».

Σε μια σπάνια, μαγική στιγμή, που έκανε τον γύρο της δημοσιότητας, σε ένα εστιατόριο στο κύμα, κοντά στο αλλοτινό λιμάνι των αρχαίων Φοινίκων, μια εφηβική παρέα ξεκίνησε να παίζει αυθόρμητα με τα μπουζούκια της τη «Φραγκοσυριανή».

Και τότε, ο μεγάλος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που καθόταν στο διπλανό τραπέζι άρχισε να διευθύνει την παιδική κομπανία, με ένα πάθος πρωτόγνωρο, σαν να επρόκειτο για την πιο έμπειρη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου.

Κάμερες και κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά, καθώς θαμώνες του εστιατορίου, παρασυρμένοι από τη μέθεξη που συντελείτο ενώπιόν τους, θέλησαν να απαθανατίσουν το γεγονός, μεταδίδοντας απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα τη δημιουργική ένταση του συνθέτη, την αγωνία και τη χαρά ζωγραφισμένες στα μάτια των παιδιών, τη μεταξύ τους επικοινωνία, την επιμονή για το τέλειο – ως ένα βάθρο για την ψυχική ανάταση της στιγμής.

Ξανά το 2018.

«Ηταν κάτι μαγικό, είχαμε παγώσει όταν το βλέπαμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν ήταν μόνο όσα φάνηκαν στο βίντεο, στην πραγματικότητα επί περίπου μία ώρα ο συνθέτης διηύθυνε τα παιδιά με απίστευτο πάθος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ρούσσος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ora baresto στον Φοίνικα, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

«Παρότι είχαμε την τύχη να το ξαναζήσουμε ακόμη μια φορά το 2018, αισθανθήκαμε ότι βιώνουμε κάτι μοναδικό, ανατριχιάσαμε. Τότε και πάλι ο κ. Ξαρχάκος στο εστιατόριό μας είχε διευθύνει μια άλλη παρέα παιδιών που ξεκίνησε να παίζει αυθόρμητα κάποιες μελωδίες. Τους διόρθωνε, τους έβαζε να παίξουν και συνέχισε έτσι μέχρι το ξημέρωμα», προσθέτει ο κ. Ρούσσος.

«Αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν φανταστικό. Ο κόσμος σηκωνότανε από τα τραπέζια και παρακολουθούσε. Αλλοι τραβούσαν με το κινητό, άλλοι σχολίαζαν κι εκείνος με ένα πάθος που λίγοι έχουν στην ηλικία του, είχε επικεντρωθεί σε έναν πιτσιρικά ενώ έκανε ακόμη και παρατηρήσεις στον κόσμο που μιλούσε, λέγοντάς τους «κάντε ησυχία, τώρα μιλάω με τα παιδιά»!».

Επίτιμος δημότης Σύρου.

Κάπως έτσι κάτω από τα αστέρια του καλοκαιρινού ουρανού παντρεύτηκε στη Σύρο το παρελθόν με το μέλλον. Κι ένας ψίθυρος ακούστηκε κάτω από την οχλαγωγία των social media: η τέχνη που επιμένει να ανυψώνει τον άνθρωπο μπορεί να νικήσει. Οι μικροί μουσικοί ήταν όλοι τους ηλικίας από δέκα έως δεκαέξι ετών, με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεκινήσει μαθήματα μουσικής από όταν φοιτούσαν στην Γ’ Δημοτικού.

Είναι μαθητές της σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» που λειτουργεί από το 2017 στη Σύρο, με ιδρυτικό μέλος τον Σταύρο Ξαρχάκο, και η οποία έχει δώσει νέα πνοή στο νησί.

«Είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια να βλέπεις στα μαγαζιά παρέες παιδιών που κάθονται με τα όργανά τους και κάποια στιγμή αρχίζουν να παίζουν», λέει ο κ. Ρούσσος.

«Ετσι συνέβη και με αυτήν την παρέα, η οποία είχε μαζί της μουσικά όργανα γιατί νωρίτερα βρίσκονταν στην εκδήλωση που έγινε για την ανακήρυξη του κ. Ξαρχάκου ως επίτιμου δημότη του νησιού. Αρχισαν λοιπόν να παίζουν και μόλις τα άκουσε ο κ. Ξαρχάκος ανταπέδωσε αμέσως. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ προσιτός. Μετά τη βραδιά του 2018 αισθάνθηκα την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για όλο αυτό αλλά δεν θα ξεχάσω πώς μου απάντησε. Για εκείνον ήταν κάτι πολύ απλό, φυσικό αυτό που συνέβη και μου είπε «Αντώνη, εγώ σε ευχαριστώ»», λέει ο κ. Ρούσσος.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που αγαπά το νησί και το δείχνει εμπράκτως».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024