
Cumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά – Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι
Ξεναγός δηλώνει πως «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι»
Νέες καταστροφές στην Αγία Σοφιά την οποία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει σε τζαμί καταγγέλλουν ξεναγοί στον τουρκικό Τύπο.
Το θέμα επαναφέρει με δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet να κάνει λόγο για συνέχεια των καταστροφών στην Αγιά Σοφιά, από τότε που από μουσείο μετατράπηκε σε τζαμί, φιλοξενώντας δηλώσεις της ξεναγού Οζλέμ Καμπασακάλ.
Διαβάστε επισης: Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία – Κλείσαμε την πληγή
Η Καμπασακάλ δήλωσε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία από το βαρύ μηχάνημα που «χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των μαρμάρων».
Διαβάστε επίσης: Αγία Σοφία: Εργολάβος φίλος του Ερντογάν ανέλαβε τμήμα της αναστήλωσης του μνημείου
«Μπορεί τα μηχανήματα X-ray στη είσοδο του μνημείου, που δεν λειτουργούσαν από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, να ενεργοποιήθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες και οι υπεύθυνοι να εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες που εισέρχονται δίχως μαντίλα, καθώς και όσους επιχειρούν την είσοδο με απρεπή ενδυμασία, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέριμνα για την ουσιαστική προστασία του μνημείου» σημειώνει το δημοσίευμα για την Αγιά Σοφιά.
Σύμφωνα με την Cumhuriyet «είναι ορατό πως τα μάρμαρα που ήταν ήδη σπασμένα σε κάποια σημεία και βρίσκονται στην αυτοκρατορική διαδρομή στην πόρτα εξόδου, έχουν και σε άλλα σημεία σπάσει».
Η Καμπασακάλ δεν διστάζει να δηλώσει στην Cumhuriyet πως «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».
- Ιταλοί εισαγγελείς αποσύρουν την υπόθεση «αθλητικής απάτης» εναντίον του πρώην αρχιδιαιτητή
- Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από τους φονικούς καύσωνες;
- Ολική έκλειψη Ηλίου θα ρίξει τη σκιά της στην Ευρώπη στις 12 Αυγούστου
- Περισσότερα από 2.000 κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό – Πρωτοφανής ο ρυθμός εξάπλωσης, λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Πυρκαγιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης: Μήνυμα εκκένωσης από το 112
- Κυψέλη: Ανάστατοι οι κάτοικοι που βλέπουν ρωγμές στις πολυκατοικίες τους – «Όλα ξεκίνησαν από τον μετροπόντικα» λένε





