Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμβλώσεις: Τα χάπια για τις αμβλώσεις έρχονται στο προσκήνιο καθώς οι πολιτείες επιβάλλουν απαγορεύσεις

Αμβλώσεις: Τα χάπια για τις αμβλώσεις έρχονται στο προσκήνιο καθώς οι πολιτείες επιβάλλουν απαγορεύσεις

Σε χάπια τερματισμού εγκυμοσύνης στρέφονται όλο και περισσότερες Αμερικανίδες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις

Λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 100 αιτήματα για ραντεβού δέχτηκε το Just the Pill, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμό; που φροντίζει οι γυναίκες να προμηθεύονται χάπια για την άμβλωση σε πολλές πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Σχεδόν 24 εκατ. γυναίκες κινδυνεύουν χωρίς πρόσβαση σε κλινικές των ΗΠΑ

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται τέσσερις φορές πιο υψηλός από τον συνηθισμένο ημερήσιο αριθμό αιτημάτων για ραντεβού και πολλά προέρχονταν από ασθενείς στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες που σταμάτησαν γρήγορα τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα χάπια για την άμβλωση, που χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από τις μισές πρόσφατες αμβλώσεις στις ΗΠΑ, γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα μετά την ανατροπή του Roe v. Wade και πιθανότατα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των νομικών μαχών που αναμένεται που αναμένεται να ξεκινήσουν καθώς περίπου οι μισές πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις.

Η μέθοδος

Η μέθοδος έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση στις πρώτες 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Περιλαμβάνει τη λήψη δύο διαφορετικών φαρμάκων, με διαφορά 24 έως 48 ωρών, για να σταματήσει η ανάπτυξη μιας εγκυμοσύνης και στη συνέχεια να προκαλέσει συσπάσεις παρόμοιες με αποβολή για να αποβληθεί το έμβρυο, μια διαδικασία που συνήθως προκαλεί αιμορραγία παρόμοια με μια βαριά περίοδο.

Πολλοί ασθενείς επιλέγουν τη φαρμακευτική άμβλωση επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο επεμβατική και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής από τις χειρουργικές αμβλώσεις — τα χάπια μπορούν να παραληφθούν ταχυδρομικώς και να ληφθούν στο σπίτι ή οπουδήποτε, μετά από μια αρχική συνεννόηση με γιατρό.

Άμβλωση στο σπίτι

Πλέον περισσότερες από τις μισές διακοπές κυήσεων στις ΗΠΑ γίνονται με το «χάπι άμβλωσης» και όχι σε χειρουργική κλινική.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε πρόσφατα το ινστιτούτο Guttmacher το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001.

Η αύξηση οφείλεται τόσο στο χαμηλότερο κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου όσο και στους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν θέσει ορισμένες πολιτείες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024