Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Μια διχασμένη υπερδύναμη στα όρια ενός ακήρυκτου εμφυλίου

ΗΠΑ: Μια διχασμένη υπερδύναμη στα όρια ενός ακήρυκτου εμφυλίου

Το «φάντασμα» του Ντόναλντ Τραμπ «στοιχειώνει» τις ΗΠΑ: από τις τελευταίες σοκαριστικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, έως την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη βίαιη εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Λιγότερο από πέντε μήνες πριν στηθούν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, που θα διαμορφώσουν νέες πολιτικές ισορροπίες στο Κογκρέσο και θα καθορίσουν το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας Μπάιντεν, το κλίμα στις ΗΠΑ γίνεται πλέον όλο και πιο ακραία τοξικό και πολωμένο.

Μετά και τις τελευταίες σοκαριστικές αποφάσεις του συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου –ακυρώνοντας την εδώ και μισό αιώνα συνταγματική προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση από τη μια, επικυρώνοντας το δικαίωμα των Αμερικανών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους από την άλλη- η χώρα δείχνει να έχει μοιραστεί στα δύο.

Το υπερσυντηρητικό τμήμα της πανηγυρίζει για την επιστροφή στις εποχές της… Άγριας Δύσης, ευελπιστώντας πια σε μια ολοκληρωτική επικράτηση. Όχι μόνον στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και στις προεδρικές του 2024.

Το προοδευτικό τμήμα της συστρατεύεται κατά της καταστρατήγησης των ατομικών δικαιωμάτων και της επιβολής ενός μεσαιωνικού σκοταδισμού στη χώρα που αυτοπροβάλλεται ως «φάρος της Δημοκρατίας».

Στον επί αμερικανικού εδάφους «ναό» της εν τω μεταξύ, στο Καπιτώλιο, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζει τις ακροάσεις ερευνώντας τη βίαιη εξέγερση και εισβολή της 6ης Ιανουαρίου του 2021, φέρνοντας στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για ένα από τα πιο «σκοτεινά κεφάλαια» της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Αμερικής.

Νέο πλήγμα στη Δημοκρατία

Το πολιτικό «αποτύπωμα» του Αμερικανού πρώην προέδρου ήταν ολοφάνερο στις τελευταίες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στη μια θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ μπόρεσε να επιλέξει τρία ισόβιας θητείας μέλη της σημερινής σύνθεσης του εννεαμελούς δικαστηρίου.

Έγειρε έτσι την «πλάστιγγα» σαφώς υπέρ των συντηρητικών έναντι των προοδευτικών, με 6 έναντι 3, αλλάζοντας δραματικά την ιδεολογική ισορροπία.

Τώρα, αυτή η συντηρητική υπερ-πλειοψηφία έλαβε δύο αποφάσεις που αναμορφώνουν ριζικά και επί τα χείρω τον «χάρτη» των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Απουσία ενός ομοσπονδιακού νόμου που θα προστάτευε το θεμελιώδες δικαίωμα στην άμβλωση (μια τραγική συνέπεια του πολιτικού διχασμού στο Κογκρέσο), η απόφαση της Παρασκευής για ακύρωση του νόμου «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 δίνει επί της ουσίας τον λόγο για τη νομιμότητα ή μη των αμβλώσεων στις αμερικανικές πολιτείες.

Ήδη πάνω από τις μισές έχουν επιβάλει ή προωθούν αυστηρούς περιορισμούς ή ακόμη και την πλήρη κατάργησή τους.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για καταστρατήγηση άλλων δικαιωμάτων. Ήδη στο σκεπτικό της απόφασης στοχοποιούνται η αντισύλληψη, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών ή ακόμη και η μη ποινικοποίηση των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Πολλές ανοιχτές «πληγές»

Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρογή της ατζέντας της θρησκευόμενης δεξιάς και των υπερσυντηρητικών στις ΗΠΑ.

Προς μεγάλη ικανοποίησή τους άλλωστε -όπως και του λόμπι των όπλων- το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ως αντισυνταγματικό νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που ίσχυε από το 1913 και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο να κυκλοφορεί κάποιος δημόσια φέροντας κρυμμένο όπλο.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για τους υποστηρικτές θέσπισης ενός πιο αυστηρού νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

Εκλήφθηκε, δε, ως… προειδοποιητική βολή στο νομοσχέδιο που τελικά εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το Κογκρέσο για περιορισμό της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Στα βασικά σημεία του προβλέπει την αφαίρεση όπλων από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού αγοραστών όπλων ηλικίας 18-21 ετών. Αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με φόντο ένα νέο κύμα φονικών μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Είναι το πιο σημαντικό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ως προς την αυστηροποίηση της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Πέρασε, δε, στη Γερουσία με τη στήριξη και Ρεπουμπλικανών. Όχι τυχαία ωστόσο, όσοι από αυτούς ψήφισαν υπέρ δεν θα είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές…

Στα «χαρακώματα» της εξεταστικής

Η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη «μαύρη ημέρα» της 6ης Ιανουαρίου.

Ζητούμενο των Δημοκρατικών είναι να ανοίξει ο δρόμος για την ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για συνομωσία με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η τελική απόφαση έγκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Όπως όμως πολλοί υποστηρίζουν, η υπόθεση ίσως να μην φτάσει ποτέ σε ποινικό δικαστήριο.

Απτόητος εξάλλου ο Τραμπ φέρεται να ανυπομονεί να ανακοινώσει μια νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Οι εσωκομματικές εκλογές στους Ρεπουμπλικανούς σε πολιτείες για την ανάδειξη των κομματικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου (αφορούν στην ανάδειξη νέας Βουλής και στην ανανέωση του ενός τρίτου της Γερουσίας) λειτουργούν ήδη ως βαρόμετρο.

Τα μηνύματα για το στρατόπεδο Τραμπ είναι ανάμεικτα. Ωστόσο αρκετοί από τους υποψήφιους που στηρίζει ο πρώην πρόεδρος έχουν ήδη πάρει το κομματικό χρίσμα.

Σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης των Ρεπουμπλικανών συνεχίζει να πιστεύει στο επικίνδυνο αφήγημα περί «εκλογικής απάτης» το 2020.

Μεγάλο, δε, μέρος του κόμματος παραμένει υπό τον έλεγχο του πρώην και επίδοξου επόμενου προέδρου.

Το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης

Στον αντίποδα, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν έχει πέσει στο 36% και ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία (κάτω από το 50% εδώ και σχεδόν ένα χρόνο), σε διαμετρική αντίθεση με τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40ετίας.

Μόλις το 18% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Ipsos δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και εκπροσώπους, που θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέγει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά την ακυρωτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις.

Κοντολογίς, η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις πολιτείες. Όχι μόνο για τις έδρες στο Κογκρέσο, αλλά για την ίδια την κατεύθυνση της χώρας.

Αρκετοί προβλέπουν συσπείρωση της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών. Το ίδιο όμως συμβαίνει με φανατισμό και στο αντίπαλο στρατόπεδο…

Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι και προβλέπονται επικίνδυνα πολωμένοι. Η πολιτική ένταση θα κορυφωθεί. Το μέχρι ποιου σημείου πιθανόν να εξαρτηθεί από το εάν ο Τραμπ θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι. Και δη ποικιλοτρόπως.

Έχει αφήσει άλλωστε ανεξίτηλο σημάδι στην αμερικανική κοινωνία, σαν ανοιχτή πληγή, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις. Μοιραία, το ερώτημα που βασανίζει και πάλι πολλούς είναι εάν η αναμέτρηση θα περιοριστεί στα ψηφοδέλτια και στις κάλπες…

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024